Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert militar francez: cei 300.000 de rezerviști ai lui Putin vor fi carne de tun pe frontul din Ucraina

soigu.jpg

Serghei Șoigu, ministrul apărării rus
Serghei Șoigu, ministrul apărării rus nu recunosaște decât aproximativ 6.000 de militari uciși în Ucraina
Sursa imaginii: 
Associated Press

Motivul: armata ucraineană a decimat forțele armate profesioniste dislocate în Ucraina, a ucis țintit în jur de 1.000 de ofițeri, așa încât lipsesc lideri care să îi conducă pe rezerviști în luptă, o spune la RFI, Emmanuel Dupuy, președintele Institutului pentru Studii de Perspectivă și Securitate Europeană (IPSE), fost consilier al în cadrul Ministerului Francez al Apărării.

Mobilizarea parțială anunțată de Vladimir Putin nu e o surpriză, potrivit lui Emmanuel Dupuy. Cercul dur al suținătorilor războiului îl presează pe Putin să accelereze operațiunile în Ucraina. Printre aceștia sunt, potrivit lui Emmanuel Dupuy, Nikolai Patrușev, președintele Consiliului Național de Securitate, Serghei Narișkin – șeful serviciului de informații externe, Alexandr Bortnikov – șeful serviciului de informații interne, FSB. Dar mobilizarea este, în opinia analistului politic militar, un semn al eșecului armatei ruse în Ucraina.

Această mobilizare era așteptată de mai multe săptămâni, luni, presimțeam că președintele Vladimir Putin era împins de partizanii săi, de cei care vor o intensificare a conflictului, cei care vor ca această operațiune specială să se transforme într-un război, făcând apel la o mobilizare mai generală... Deja, pe 9 mai, cu ocazia paradei militare, evocam faptul că președintele Putin ar putea convoca mobilizarea generală în discursul de la finalul paradei.

Ucrainienii au ucis șintit 1000 de ofițeri ruși

Acum, mobilizarea aceasta parțială, este un semn de slăbiciune. Azi, la 210 zile de la începutul ostilităților, pe 24 februarie, președintele Vladimir Putin este obligat să cheme cetățeni care nu sunt profesioniști în ale armelor... deși inițial, așa cum a spus și el, și ministrul său al apărării, Serghei Șoigu, vor fi chemați cei care au o anumită experiență militară.... deci e vorba de un anumit număr de rezerviști.

Va fi foarte complicat, deoarece, de mai multe săptămâni, președintele Vladimir Putin încearcă să-și mobilizeze rezerviștii în mod voluntar și nu a reușit să strângă decât 10.000 de oameni. Din nou, în mod fundamental, această mobilizare parțială este o recunoaștere a slăbiciunii.

O altă dovadă de slăbiciune este reprezentată de aceste patru referendumuri, care urmează să aibă loc de vineri și până marțea viitoare, o accelerare a acestui proces. Și aici sunt multe întrebări. Aceste referendumuri ar fi trebuit să se desfășoare în iulie, apoi data a fost mutată pentru septembrie, după care au vorbit de 4 noiembrie. Acum accelerează procesul pentru ca aceste referendumuri să se desfășoare în cateva zile. Cu o dificultate majoră: o parte a populației va fi, fără îndoială, forțată să participe la aceste referendumuri. Ele nu au nici o bază de legitimitate deoarece este vorba de referendumuri organizate în teritorii  nu rusești, ci ucrainiene.”

 

300.000 de oameni nu este o cifră mică. Vor reuși aceste noi forțe să încline balanța războiului din Ucraina? Iată răspunsul lui Emmanuel Dupuy:

„Nu, absolut deloc. Încă o dată, este vorba despre un act de slăbiciune. Să spui pe de o parte, așa cum a făcut Serghei Șoigu, că nu ai decât 6.000 de victime, dar în același timp că ai nevoie de mai mulți oameni, de mai multe trupe pentru a duce la bun sfârșit operațiunea... vedem bine că este o logică schizofrenă. Serghei Șoigu spune că armata ucraineană ar fi pierdut 100.000 de mii de oameni, iar rușii sunt tot într-o logică a cuceririi deoarece nu au pierdut decât 6.000. Aici este o contradicție.

Mobilizarea în masă nu înlocuiește un element important: reducerea efectivelor regimentelor profesioniste, în jur de 150.000 – 160.000 de trupe, angajate la începutul acestui război pe front. Dintre acestea au făcut parte regimente de elită, forțe speciale, serviciile de informații, GRU, trupe aeroportate. O parte din aceste trupe au fost țintite cu eficacitate de forțele armate ucrainiene, care au pierdut și ele oameni. Regimentele rusești au fost decimate sau, în parte, afectate din punct de vedere operațional. Mobilizarea a 300.000 de oameni nu va reuși să înlocuiască o expertiză care lipsește de facto Rusiei. Estimăm că, de la începutul conflictului, și-au pierdut viața 1.000 de ofițeri ruși: vreo 10 generali, cam 100 de colonei și cam 700 comandanți, căpitani și locotenenți.”

Emmanuel Dupuy crede că rezerviștii vor deveni carne de tun pe frontul din Ucraina deoarece nu vor fi destul de bine instuiți și nici conduși în luptă eficient având în vedere pierderile armatei profesioniste.