Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Experți, la RFI: Unii ruși din Transnistria ar trebuie să se aștepte la mobilizare. Anunțul lui Putin, eșuarea strategiei războiului

transnistria_6.jpg

Sursa imaginii: 
Sergei Gapon AFP via rfi.fr

”Anunțul privind mobilizarea parțială înseamnă eșuarea strategiei războiului inițiat de Putin. Nimic nu a mers, denotă panică și pierderi majore pentru Rusia. Între timp, unii cetățeni ruși care locuiesc în Transnistria și corespund criteriilor de mobilizare, trebuie să se aștepte la această mobilizare”, spune la RFI, directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, fostul deputat Vadim Pistrinciuc. Iar expertul asociat la Centrul de Studii Est-Europene de la Vilnius, Dionis Cenușă, afirmă la RFI că apelul lui Putin la mobilizare trebuie privit cu atenție de către autoritățile de la Chișinău.

După anunțul făcut de Vladimir Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, Președinția a anunțat că șefa statului, Maia Sandu, convoacă, sâmbătă, ședința Consiliului Suprem de Securitate. Membrii CSS vor discuta despre securitatea regională în contextul războiului din Ucraina. Alte reacții politice nu au fost astăzi la Chișinău după discursul lui Putin. În ceea ce privește organizarea pretinselor referendumuri în zonele ocupate din Ucraina, vicepremierul moldovean, Nicu Popescu, a condamnat marți organizarea acestora.

Directorul executiv al Institutului pentru Inițiative Strategice de la Chișinău, fostul deputat Vadim Pistrinciuc, consideră că anunțul făcut de liderul de la Kremlin privind mobilizarea parțială înseamnă eșuarea strategiei războiului inițiat de Putin. Deci, nimic nu a mers, denotă panică și pierderi majore, afirmă expertul. ”Din punct de vedere tehnic acest lucru înseamnă că vor fi recrutați, chemați în armată cetățeni care au o pregătire militară, care au o anumită vârstă. Dar mai înseamnă că ei nu vor putea refuza, înseamnă că va fi destul de dur. Din punct de vedere politic, înseamnă în primul rând eșuarea strategiei războiului. Deci, nimic nu a mers. Asta denotă panică și că au fost pierderi majore”.

”Din punct de vedere al politicii interne a Rusiei asta înseamnă ruperea contractului social pe care l-a avut Vladimir Putin cu propria sa populație care era gata să tolereze multe din avânturile și ofensivele lui geopolitice, dar să meargă să-și piardă viața pentru niște ambiții imperialiste cred că predispoziția din societate este total diferită. Altfel, nu ar fi nevoie să fie declarată această mobilizare parțială și nu ar fi fost nevoie să fie modificată legea care să înăsprească condițiile pentru refuz. Refuzul de a merge și de a lupta. De fapt, denotă un eșec al strategiilor, dacă au fost acestea inițiale pe care le-a avut Rusia în acest război dramatic”.

În același timp, Vadim Pistrinciuc susține că cetățenii din stânga Nistrului, care corespund criteriilor de mobilizare, acum trebuie să se aștepte la această mobilizare pentru a lupta în Ucraina.”Ce ține de cetățenii din regiunea din stânga Nistrului, este în mod evident vorba despre cetățenii care dețin cetățenia rusă, au pregătirea necesară, sunt militari în rezervă, trebuie să se aștepte că pot fi mobilizați, oriunde s-ar afla ei. Dacă vedem practica pe care a avut-o Federația Rusă până acum, folosind la maxim carnea de tun din așa zisele republici din Donbas, din teritoriile ”eliberate”, Rusia a folosit foarte multă resursă umană de acolo. Da, într-adevăr unii cetățeni ruși care locuiesc în Transnistria și corespund criteriilor de mobilizare trebuie să se aștepte la această mobilizare”.

Iar expertul asociat la Centrul de Studii Est-Europene de la Vilnius, Dionis Cenușă, spune la RFI că apelul lui Putin la mobilizare trebuie privit cu atenție de către autoritățile de la Chișinău. ”Anunțul președintelui Federației Ruse trebuie să fie analizat cu atenție de către partea moldovenească. Autoritățile de la Chișinău trebuie să înăsprească controalele legate de plecarea moldovenilor cu cetățenie rusă în Federația Rusă astfel ca să poată preveni participarea moldovenilor în ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei”.

”Scopul lui Putin este să obțină o victorie sau cel puțin să determine Ucraina să capituleze, ceea ce nicidecum nu corespunde cu intențiile Guvernului de la Kiev. Din ceea ce a declarat până acum Putin se observă că el înțelege că contraofensiva ucraineană aduce rezultate pozitive pentru Ucraina și ar putea reprezenta o amenințare pentru planurile militariste ale rușilor. Putin este nevoit să recurgă la măsuri mai puțin sigure cum este mobilizarea parțială cu scopul de a asigura armata rusă cu suficiente resurse umane astfel ca să poată pune presiune împotriva armatei ucrainene, dar și ca să poată proteja liniile de front, astfel asigurând o anumită siguranță pentru teritoriile ocupate, unde urmează a fi desfășurate pseudo-referendumuri”.

Menționăm că, despre evoluțiile de securitate din regiune și necesitatea de a spori reziliența R.Moldova la riscurile curente, șefa statului, a discutat, în marja celei de-a 77-a Adunări Generale ONU de la New York, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg. La New York, șefa statului a subliniat importanța cooperării cu Alianța Nord-Atlantică în cadrul programelor agreate în Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului Moldova - NATO, cu accent pe dezvoltarea profesională a Forțelor Armate sau pe sporirea integrității sectoarelor de securitate și de apărare. De asemenea, a fost menționat Programul ”Știința pentru Pace și Securitate” sau cel de consolidare a capacităților de protecție civilă a țării noastre.

Jens Stoltenberg și-a reiterat respectul pentru statutul de neutralitate al Republicii Moldova, pentru suveranitatea și integritatea sa teritorială, și a menționat disponibilitatea Alianței de a extinde cooperarea pe segmentele ce țin de pericole hibride, dezinformare sau riscuri cibernetice.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre comentariile experților moldoveni după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor