Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia crește nivelul amenințării, dar un nou pachet de sancțiuni din partea UE rămâne problematic

statuie_soldati_donbas1.jpg

Statuie reprezentând ”Istoria militară a Donbasului”, la cca 60km est de Donetsk, septembrie 2022.
Sursa imaginii: 
AP - Alexei Alexandrov via rfi.fr

Anunțarea unor referendumuri în zonele ocupate din Ucraina și mai cu seamă amenințările din discursul de miercuri al lui Vladimir Putin ar putea fi primite de către Occident cu un nou set de sancțiuni împotriva Rusiei. Doar că, în ce privește Uniunea Europeană, situația se anunță ceva mai complicată.

Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni asupra Rusiei. A spus-o șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-o declarație de condamnare a referendumurilor pe care Moscova le pregătește în regiunile ocupate ilegal din Ucraina.

"Rusia, conducerea sa politică și toți cei implicați în aceste așa-zise referendumuri și alte încălcări ale dreptului internațional în Ucraina, vor fi trași la răspundere și vor fi luate în considerare măsuri restrictive suplimentare împotriva Rusiei", a spus Borrell.

Un nou pachet de sancțiuni a fost invocat și de ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, în cadrul unei reuniuni cu omologii săi în Format București 9 , la New York, în marja segmentului la nivel înalt al Adunării Generale a ONU.

Acest format, denumit, pe scurt, B9, reunește membrii de pe flancul estic al Uniunii Europene și NATO.

După cum a comunicat Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu "a evidențiat faptul că prioritatea trebuie să constea în continuarea măsurilor de sprijin multidimensional pentru Ucraina și a celor de presiune asupra Rusiei, inclusiv printr-un nou pachet de sancțiuni".

 

Va persista opoziția Ungariei?

Dar, cel puțin la nivel de Uniune Europeană, adoptarea unei noi serii de sacncțiuni la adresa Moscovei s-ar putea să ridice probleme. Ungaria tocmai a avertizat că nu va mai permite pedepsirea suplimentară a Rusiei și că va uza de dreptul de veto în cadrul Consiliului, în caz că un astfel de pachet va fi pus în discuție.

Este suficient un vot împotrivă pentru ca o asemenea decizie să nu poată fi luată în cadrul Uniunii Europene. Desigur, rămâne varianta unor sancțiuni suplimentare luate de 26 de state, cu Ungaria pe dinafară. Așa cum este cazul cererii de înființare a unui post de Raportor special privind drepturile omului în Rusia – cerere înaintată  Consiliului Drepturilor Omului de la Geneva din partea a 26 de state și nu a Uniunii Europene, cum se dorea inițial.

Întrebarea este însă cum vor primi europenii această veritabilă declarație de război pe care Vladimir Putin a făcut-o la adresa întregii lumi occidentale, în discursul său de anunțare a mobilizării. Și mai ales, șantajul nuclear. Va renunța Budapesta la opoziția față de noi sancțiuni, înțelegând că pericolul pândește, de fapt, întreaga Europă? Sau va rămâne în proximitatea Rusiei?

Probabil că a venit momentul ca partenerii europeni să aibă o discuție serioasă cu guvernul de la Budapesta, din care să reiasă clar de ce parte va juca de aici înainte.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 22 septembrie 2022