Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Oprea (PSD): Salariile demnitarilor nu vor crește

Radu Oprea PSD Minister Energie.jpg

Radu Oprea critică Ministerul Energiei
Radu Oprea critică Ministerul Energiei
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Sabin Cirstoveanu

Salariile demnitarilor nu au mai crescut din 2018, dar majorarea lor va fi amânată din nou, spune la RFI purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea. El precizează că intenția este de fapt de a crește lefurile mici ale angajaților din primării. Senatul a decis majorarea salariilor demnitarilor. Votul decisiv îl are Camera Deputaților.

Radu Oprea explică ce se va întâmpla mai departe cu salariile demnitarilor: ”Poziția publică a PSD a fost exprimată prin vocea mea, de la tribuna Senatului, inclusiv în ziua votului, când am spus că poziția PSD este că din toată anexa 9 care se referă la indemnizațiile demnitarilor, interesul este ca doar punctul 5 să fie sub incidența votului nostru. Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă salariile primarilor, viceprimarilor. De ce ne referim la aceștia? Pentru că de salariile primarilor și viceprimarilor depind toate salariile bugetarilor, celor care lucrează ca funcționari publici în primării. În primăriile mici, în primăriile cu 3.000 de oameni sau sub, salariile au rămas mult în urmă, pentru că ele nu au mai crescut din 2018, timp în care salariile celorlalți bugetari, cum ar fi profesori, cum ar fi alte salarii ale bugetarilor care lucrează pe raza teritorială administrativă a unei primării, poate fi și de oraș, poate fi și de comună, au crescut. Nu considerăm că este echitabil, că este just din punct de vedere social ca anumite categorii de cetățeni, care au salarii mici, cum sunt funcționarii din primării, să fie blocați din 2018, să rămână în urmă, în timp ce alte categorii de bugetari, în decursul acestei perioade, au primit aceste măriri de salarii”.

 

Reporter: Bun, dar ați majorat în urma votului de la Senat și salariile miniștrilor, parlamentarilor, președintelui, aici e problema.

Radu Oprea: Sigur, dar să știți că această lege funcționează din 2018 și realitatea, faptul concret din fiecare an este că aceste salarii nu au crescut, nu au crescut salariile miniștrilor, n-au crescut salariile demnitarilor, n-au crescut salariile parlamentarilor și nu vor crește, aceasta este poziția PSD. Nu vor crește. Cum se face acest lucru? Printr-o amânare, printr-o prorogare, care se întâmplă în fiecare an.

 

Reporter: Pe care o va da cine?

Radu Oprea: Pe care o dă Guvernul în fiecare an.

 

Reporter: Și la Camera Deputaților ce veți vota?

Radu Oprea: Din toată anexa, din toată anexa... aici a fost într-adevăr chestiunea de tehnică legislativă care poate părea complicată pentru cetățeni, faptul dacă mergând doar pe un punct dintr-o anexă, este constituțional sau nu este constituțional, dacă vreți, este ca și creșterea punctului de pensie, trebuind prin deciziile CCR să crești punctul de pensie, adică să te adresezi prin lege tuturor pensionarilor sau poți crește doar pensiile mici. Nu poți crește doar pensiile mici, poți crește punctul de pensie.

 

Reporter: Dar ați votat majorarea salariilor pentru demnitari în ziua în care CCR a spus că acest lucru e neconstituțional, deci semnalul este foarte prost.

Radu Oprea: Ce era neconstituțional?

 

Reporter: Majorarea salariilor pentru demnitari. Au fost două decizii.

Radu Oprea: De ce? Luăm doar titlul sau ne uităm în motivare? Pentru că dacă ne uităm în motivare, constatăm că lucrurile care au dus ca această decizie să fie declarată neconstituțională, dacă ne raportăm doar la punctul C din anexa 9, nu se susține, dar intrăm prea mult în amănunte tehnice, care țin de tehnică legislativă și care au produs această confuzie și pe bună dreptate au produs această confuzie. Eu vreau să reținem două mesaje foarte importante din partea PSD: faptul că nu vor crește salariile parlamentarilor, nu vor crește salariile demnitarilor, că intenția PSD este de a reuși să crească și acele salarii mici din primării, care depind de salariul viceprimarului și care au rămas în urmă din 2018 și până astăzi.

 
Radu Oprea, despre majorarea salariilor pentru demnitari