Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Italia: se rupe solidaritatea europeană în fața Rusiei?

meloni_italia_extrema_dreapta.jpg

Giorgia Meloni, lidera partidului ”Fratelli d'Italia”, o formațiune cu rădăcini fasciste, ar putea deveni premierul Italiei după alegerile anticipate de duminică, 25 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Vincenzo PINTO - AFP via rfi.fr

Duminică vor avea loc alegeri legislative anticipate în Italia. Atât cancelariile europene cât și piețele financiare vor fi cu ochii pe rezultate și pe aranjamentele politice în vederea viitoarei guvernări.  Cetățenii au fost chemați la urne după destrămarea guvernului de (aproape) uniune națională condus timp de un an și jumătate de Mario Draghi. Perspectivele nu sunt dintre cele mai bune.

Sondajele indică faptul că majoritatea ar putea reveni unei coaliții dintre dreapta și extrema-dreaptă, condusă de Giorgia Meloni, liderul Fratelli d'Italia o formațiune cu rădăcini fasciste. Parteneri i-ar fi extrema dreaptă a lui Matteo Salvini și Forza Italia, partidul de dreapta al lui Silvio Berlusconi, revenit pe cai mari, la 85 de ani și după o condamnare pentru corupție, pronunțată acum aproape un deceniu.

Așa cum indică sondajele, cele trei partide ar putea strânge circa 45% din voturi ceea ce, conform legislației electorale, i-ar permite să întrunească majoritatea parlamentară necesară guvernării.

 

Pericolul alinierii cu Ungaria

Ce se poate întâmpla, într-o astfel de situație?

Mulți se tem de o dezertare a Italiei de pe frontul unității europene în fața agresiunii rusești și o trecere de partea Ungariei.

Într-adevăr, Matteo Salvini s-a declarat mereu un admirator al lui Vladimir Putin, iar Silvio Berlusconi chiar s-a lăudat cu prietenia liderului de la Kremlin.

În acest context, Ambasada Rusiei la Roma tocmai a publicat o serie de fotografii ale dictatorului rus cu lideri italieni, de la Berlusconi și Salvini, la fostul premier Giuseppe Conte (Mișcarea 5Stele) și actualul ministru de externe Luigi Di Maio. Acesta din urmă a părăsit formațiunea antisistem 5Stele, acuzând tocmai implicarea Rusiei în spargerea coaliției care-l susținea pe Mario Draghi.

Și ne amintim acum că, în primele săptămâni ale pandemiei, Italia a fost ținta unei operațiuni speciale a Rusiei, care a trimis un convoi militar conținând, oficial, ajutoare. În realitate, presa italiană a demonstrat că era o acțiune de spionaj și diversiune.

Totuși, Giorgia Meloni , favorită la preluarea funcției de prim-ministru, s-a declarat mereu atlantistă și promite să respecte sancțiunile împotriva Rusiei. Nu se știe însă ce condiții vor pune posibilii di parteneri, de la dreapta și extrema-dreaptă.

 

Dependență financiară de Bruxelles

În plan european, Fratelli d'Italia este mai degrabă eurosceptică și ar intenționa să reformeze Uniunea Europeană din interior, pentru a reda mai multă suveranitate statelor. Dacă în plan strategic, Italia ar putea să se alinieze cu Ungaria, în plan european s-ar putea regrupa într-un trio, alături de Ungaria și Polonia.

Însă și Bruxelles-ul are o importantă armă de descurajare în viitoarele discuții cu Roma: cele 200 de miliarde de euro alocate Italiei din planul de redresare post-Covid, Next Generation EU. Roma a primit deja un sfert din acestă sumă și așteaptă o plată de 20 de miliarde de euro până la sfârșitul anului.

Planul de redresare, de altfel, a fost creat în special cu gândul la Italia, țara cel mai grav lovită de coronavirus și care a intrat în pandemie într-o situație financiară complicată, fiind considerată deja "omul bolnav al Europei".

În cazul acesta, pentru Italia cu greu se întrevede altă cale decât cea a reformelor inițiate de Mario Draghi, deși Georgia Meloni a promis în campania electorală că va renegocia planul de redresare cu Comisia Europeană.

Dar cu o datorie publică de 150% din PIB și dependentă de banii europeni, Italia nu prea are loc de întors.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 23 septembrie 2022