Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Portavionul USS Ronald Reagan, exercițiu militar în Coreea de Sud

portavion_sua.jpg

USS Ronald Reagan în apropierea insulelor Filipine, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
MC3 Gray Gibson via Facebook / USS Ronald Reagan (CVN 76)

Portavionul american USS Ronald Reagan a sosit vineri în Coreea de Sud pentru prima dată în aproape cinci ani, pe fondul unor exerciţii comune şi într-o demonstraţie de forţă faţă de Coreea de Nord, transmite agenția France Presse citată de Agerpres.

USS Ronald Reagan, portavion cu propulsie nucleară şi navele din grupul său operaţional au acostat în portul Busan din sud-estul ţării.

"Desfăşurarea portavionului USS Ronald Reagan la Busan demonstrează puterea alianţei dintre Coreea de Sud şi Statele Unite", a declarat un responsabil din Ministerul Apărării sud-coreean, citat de AFP.

Sosirea acestor nave militare americane este destinată "descurajării ameninţărilor nucleare şi tirurilor de rachete din Coreea de Nord", a adăugat el.

Aceste nave de război vor participa la manevrele comune din această lună pe coasta de est a Coreii de Sud, a precizat agenţia de presă Yonhap, adăugând că ar trebui să participe şi submarinul cu propulsie nucleară USS Annapolis.

AFP reamintește că Phenianul a efectuat în acest an un număr record de teste cu rachete şi de asemenea şi-a revizuit legislaţia privind arsenalul nuclear la începutul lunii.

Sosirea portavionului are loc după câteva luni de avertizări din partea oficialilor sud-coreeni şi americani că liderul nord-coreean Kim Jong Un ar putea efectua un nou test nuclear.

Luna trecută, Washingtonul şi Seulul au efectuat cele mai importante manevre comune de după 2018, după reducerea antrenamentelor pe scară largă din cauza pandemiei şi a eşecurilor diplomatice în relația cu Phenian.