Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Radu Oprea (PSD), despre modificarea OUG pe energie: Unele lucruri poate au scăpat când au fost analizate în Guvern

Radu Oprea PSD energie pensii.jpg

Radu Oprea explică propunerile PSD în domeniul energiei
Radu Oprea explică propunerile PSD în domeniul energiei
Sursa imaginii: 
Inquam Photos/Octav Ganea

Amendamentele PSD la OUG pe energie ar putea fi sprijinite de majoritatea parlamentară. O spune la RFI purtătorul de cuvânt al formațiunii social-democrate, Radu Oprea, în condițiile în care partidul său a anunțat modificarea documentului la doar două-trei săptămâni de la aprobarea lui în Guvern.

Cabinetul Ciucă a decis în OUG pe energie ca plafonarea și compensarea să fie raportate la consumul de anul trecut. PSD nu e de acord cu acest lucru, precizează Radu Oprea. El speră ca amendamentele social-democraților să fie susținute de PNL și UDMR: ”Deja am vorbit cu colegii mei din Comisia de Energie în Senat, eu fiind membru al acestei comisii și da, în acest moment, cred că avem o majoritate pe aceste amendamente pe care le-a propus PSD. Săptămâna viitoare, pe 27 este termenul final, pentru că altfel ar trece tacit în Senat, deci săptămâna viitoare, votul final ar trebui să fie marți, inclusiv dezbaterea raportului final în Comisia de Energie și Comisia Economică, care sunt comisii co-raportoare”.

 

Reporter: Dacă modificați Ordonanța pe energie atât de repede, înseamnă că recunoașteți că ea a fost gândită neinspirat de la bun început?

Radu Oprea: Sunt lucruri pe care le-am spus de la bun început ca partid social-democrat, constatând că sunt unele lucruri care poate că au scăpat atunci când au fost analizate în Guvern. Acesta este și rostul Parlamentului, altfel nu ar mai intra în dezbatere publică aceste OUG-uri în Parlament. Da, sunt zone unde putem interveni prin amendamente. Conform Constituției, este dreptul nostru de a face ca senatori și deputați, de a avea această inițiativă legislativă și cred că prin dialogul pe care l-am avut cu toți actorii implicați de pe lanțul de producție, furnizare, distribuție, până la consumatorul casnic, amendamentele pe care le-a propus PSD rezolvă probleme care au fost ridicate inclusiv de dvs. în mass-media, în dezbaterile publice.

 

Raportarea la consumul de energie din 2021

 

Reporter: Dar ce înseamnă că unele lucruri e posibil să vă fi scăpat în Guvern, adică e normal să vă scape aceste chestiuni? Sunt totuși lucruri importante, e vorba de documentul care va ajuta, teoretic, populația și companiile să treacă peste această iarnă foarte complicată.

Radu Oprea: Nu este vorba de a scăpa. Vă dau un exemplu concret. În Guvern, s-a ales ca metodă de raportare anul 2021, pentru că există niște date certe, cu care poți compara și atunci, din punct de vedere tehnic, întrucât în România citirile obligatorii se fac de două ori pe an, deși în Directiva europeană spune că citirea obligatorie trebuie să fie o dată pe an, noi am ales să fie dublu, au luat ca referință anul 2021. În dezbaterile publice și noi împărtășim acest punct de vedere care a ieșit de la consumatori, de la cetățeni, că nu ești stimulat să economisești, pentru că dacă anul trecut nu știai acest lucru, că vei fi pus în situația de a economisi, nu este corect ca anul acesta să te raportezi la un consum al anului trecut, care probabil că s-a desfășurat în alte condiții. Și atunci am găsit această soluție, aceasta este propunerea noastră, de a fi raportarea pe consumul efectiv și atunci trebuie această campanie de conștientizare a consumatorului casnic, că trebuie să-și transmită citirea proprie a contoarului în fiecare lună, pentru a nu mai avea aceste probleme, fie de cifră exactă, cât ai consumat în fiecare lună, fie acele facturi de regularizare, care au suscitat atâtea probleme în spațiul public, în ultima vreme (...). Faptul că au ales o soluție în Guvern bazat pe citirea care era clară, certă este o soluție și aceasta de înțeles și care se justifică, adică are o bază.

 

Reporter: Da, dar când spuneți ”au ales o soluție” sau ”au decis în Guvern” pare că există două PSD-uri, adică PSD-ul din Guvern și cel din Parlament. Nu, e același partid, adică sunteți și colo și dincolo, sunteți în Guvern. La momentul la care a fost aprobată această Ordonanță de Urgență erați în Guvern, a trecut și pe la PSD acest document. De ce nu ați sesizat atunci aceste probleme?

Radu Oprea: Politicile publice în acest domeniu sunt inițiate, viziunea, sunt inițiate de către ministerul de linie, care este Ministerul Energiei. Lucrurile se desfășoară într-o anumită logică în interiorul Guvernului, pentru că întotdeauna ministerul de linie este cel care propune Ordonanța de Urgență sau reglementarea pe acel domeniu, este și normal să fie așa. Deci acolo există expertiza, în minister, în grupul de lucru interministerial și ministerul este cel care a inițiat actul legislativ. Totul este perfectibil în viață (...). Faptul că venim cu anumite precizări, cu anumite clarificări, cu anumite lucruri care sunt bune pentru consumatorii casnici și pentru IMM-uri nu e un lucru rău.

 

Reporter: Păi, sigur că nu e un lucru rău, dar întrebarea ar fi de ce nu ați sesizat de la bun început că există aceste probleme destul de serioase în acea Ordonanță? Sigur, spuneți că ea a fost făcută de Ministerul Energiei, care e la PNL, e la Virgil Popescu și vedem de altfel că acesta este discursul PSD de la o vreme, ați pus toate tunurile pe ministrul liberal, dar sunteți în Guvern împreună cu ei, adică ați fi putut sesiza de la bun început aceste probleme din OUG pe energie și nu ați făcut-o.

Radu Oprea: Răspunsul este și mai simplu. Sunt oameni specializați pe anumite domenii, atât în Guvern, cât și în Parlament. Când ajungem în Comisia de Energie, sunt oameni care s-au specializat în acest domeniu, citesc foarte multă informație, vorbesc cu actorii implicați și au acces. Dacă ne referim spre exemplu la semnătura unui ministru PSD, cum ar fi semnătura ministrului Muncii, Marius Budăi, sigur că analizează din perspectiva domeniului de activitate pe care îl gestionează. Sunt convins că Marius Budăi a citit cu foarte mare atenție Ordonanța pe energie și a semnat-o din perspectiva faptului că interacționează și Ministerul Muncii în zona aceasta a energiei, prin sprijinirea consumatorului vulnerabil.

 
Radu Oprea, despre modificarea OUG pe energie