Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rusia vrea să rupă 15% din teritoriul ucrainean. „Nu se pot ține referendumuri cu mitraliera la tâmplă”

ap22266402741318.jpg

În Ucraina, sunt în desfășurare referendumuri prin care patru regiuni ucrainiene s-ar putea alipi Rusiei
Sursa imaginii: 
AP/Neatribuit

În Ucraina, sunt în desfășurare referendumurile, catalogate ilegale de Occident, prin care patru regiuni ucrainiene s-ar putea alipi Rusiei. La urne sunt chemați toți locuitorii din Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie. Moscova este criticată aspru de cea mai mare parte a comunității internaționale și este acuzată că vrea să rupă aproximativ 15% din teritoriul Ucrainei.

Presa internațională scrie în primul rând că aceste referendumuri reprezintă o provocare care ar putea duce la o escaladare bruscă a războiului. Votul în provinciile Luhansk, Donețk, Herson și Zaporojie, care reprezintă aproximativ 15% din teritoriul ucrainean, urmează să se desfășoare până marți.

La unison, Occidentul și Ucraina au precizat că nu vor recunoaște rezultatele. Referendumurile au fost discutate luni de zile de către autoritățile pro-Moscova, dar recentele victorii ale Ucrainei purtate în suprinzătoarea sa contraofensivă au grăbit demersul.

În condițiile în care președintele rus Vladimir Putin a anunțat un proiect militar de înrolare a 300.000 de soldați – unele voci vorbesc despre 1.000.000 de oameni - pentru a lupta în Ucraina, Rusia susține că referendumurile sunt o oportunitate pentru oamenii din regiune de a-și exprima punctul de vedere.

Ucraina, la rândul său, susține, cu sprijinul declarat al Occidentului, că Rusia intenționează să încadreze rezultatele referendumului ca fiind un semn de sprijin popular, iar apoi să le folosească drept pretext pentru anexare, similar cu preluarea Crimeei în 2014, pe care comunitatea internațională nu a recunoscut-o.

Prin încorporarea celor patru zone în Rusia, Moscova ar putea justifica escaladarea militară ca fiind necesară pentru a-și apăra teritoriul. Putin, ulterior criticat dur de SUA, a declarat că Rusia va "folosi toate mijloacele de care dispunem" pentru a se proteja, o referire aparentă la armele nucleare. "Aceasta nu este o cacealma", a spus el.

Să mai amintim că votul din Crimeea din 2014, criticat și calificat la nivel internațional ca fiind fraudat, a avut un rezultat oficial de 97% în favoarea anexării oficiale. Atât timp cât sufragiile sunt organizate de ruși, specialiștii nu se așteaptă la „surprize”, preconizându-se scoruri masive pro-ruse.

OSCE, care monitorizează alegerile, a declarat că rezultatele nu vor avea nicio forță juridică, deoarece nu sunt conforme cu legislația ucraineană sau cu standardele internaționale, iar zonele nu sunt sigure. Nu vor exista observatori independenți, iar o mare parte din populația dinainte de război a fugit.

În ceea ce privește întrebările la care trebuie să răspăundă locuitorii din cele 4 zone unde au loc referendumuri, rezidenţii din Zaporojie şi Herson, spre exemplu, sunt întrebaţi dacă sunt ”în favoarea secesiunii de regiunea din Ucraina, crearea unei ţări independente şi aderarea ulterioară la Rusia ca subiect a federaţiei”. Oamenii pot vota „Da” sau „Nu”.

Conform BBC, care citează presa rusă, votul se va desfășura în mare parte prin deplasarea unor oficiali electorali din uşă în uşă cu urne mobile, până luni inclusiv. Secţiile propriu-zise de votare vor funcţiona doar în a cincea zi, pe 27 septembrie, oficialii invocând pentru alegerea acestui mod de organizare a scrutinelor motive de securitate generate de starea de război.

Mișcoiu: Nu se pot ține referendumuri cu mitraliera la tâmplă

„Dacă vor fi alipite la Rusia teritoriile în care Moscova organizează referendumuri, vom avea de a face cu atacuri ucrainiene asupra a ceea ce Moscova va considera teritoriu rus”. Explicația este formulată la RFI de Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la UBB Cluj.

El atrage atenția că războiul ar putea crește și mai mult în intensitate prin folosirea de către Rusia a unor arme și mai puternice. Arma nucleară, însă, „este totuși puțin probabil că va fi folosită de Vladimir Putin. Rusia ar pierde sprijinul celui mai important aliat al său, China”, este de părere profesorul Sergiu Mișcoiu. „În ceea ce privește pericolul unui atac nuclear, fie și cu arme tactice, cred că această rămâne o ultimă soluție pentru Putin. Sunt mai mulți oameni în spatele lui Putin care l-ar putea sfătui să nu ia această măsură. Cred că se va trece treptat la folosirea unor arme din ce în ce mai puternice, spre exemplu armele supersonice. Va fi o nouă expoziție de arme rusești”, spune profesorul.

Pentru ucrainieni, însă, „situația va rămâne aceeași: teritoriul lor le-a fost invadat de o forță ostilă. Ofensiva lor nu se va opri”, e de părere Sergiu Mișcoiu.

În fine, referitor la legalitatea acestor referendumuri, profesorul subliniază că nu există dubiu, referendumurile sunt ilegale. „Nu se pot ține referendumuri cu mitraliera la tâmplă”, conchide profesorul UBB Cluj.

Ascultă:

 
Sergiu Mișcoiu, profesor de științe politice la UBB Cluj, despre referendumurile din Ucraina