Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rușii fug din țară. Cum ar trebui să răspundă UE?

Rusi fug tara UE

Cristian Diaconescu, despre cum ar trebui să gestioneze UE valul de ruși care fug din țară: Nu cred că e posibil să se ia o decizie la un nivel european
Cristian Diaconescu, despre cum ar trebui să gestioneze UE valul de ruși care fug din țară: Nu cred că e posibil să se ia o decizie la un nivel european
Sursa imaginii: 
arhivă RFI

Europenii au reacții diferite în fața fluxului de cetățeni ruși care-și părăsesc țara, pentru a nu fi trimiși pe front. Cozile sunt tot mai mari la granița cu Finlanda, după ce președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea militară parțială pentru războiul cu Ucraina.

Cehia refuză să elibereze vize umanitare dezertorilor ruși, în timp ce ministrul german de Interne spune că ”cel care i se opune curajos lui Vladimir Putin și se pune în mare pericol poate cere azil politic în Germania”.

Fostul ministru de Externe Cristian Diaconescu spune la RFI că e greu de imaginat o poziție comună a statelor europene pe acest subiect: ”Nu cred că este posibil să se ia o decizie la un nivel european, nu există în tratatele constitutive privind funcționarea UE o prevedere, cel puțin din câte știu eu, care să poată reglementa o astfel de situație. Cred că la nivel european, politicile naționale, mai ales ale statelor de frontieră din UE cu Federația Rusă sunt cele care prevalează într-o astfel de situație”.

 

Siegfried Mureșan: Avem în vedere un nou val de sancțiuni la adresa Rusiei

 

Rusia: de la „cum vom câștiga războiul" la „cum vom evita să-l pierdem"

 

Fostul ministru amintește că ”cetățenii ruși atunci când armata Federației Ruse a intervenit în Ucraina au considerat că războiul este undeva departe și nu i-ar afecta direct și imediat. Mai mult, pe fundalul unei propagande susținute de zeci de ani, chiar foarte mulți dintre ei, cel puțin așa arată investigațiile sociologice, au considerat că este o decizie normală, practic, statul ucrainean nu exista, nu avea o identitate suverană, iar cuvântul denazificare avea o reverberație istorică destul de semnificativă. În acest moment, prin decizia președintelui Putin, practic, războiul a fost adus în casa fiecăruia din Federația Rusă și într-o astfel de situație acum sunt reacții personalizate. În ce măsură și cum va gestiona statul rus acest aspect, aici, evident, este vorba de o decizie internă, dar încă o dată, din punct de vedere al reglementărilor europene, nu poate exista sau chiar nu poate fi adoptată o normă unitară, este o chestiune care ține de statele de frontieră”.

 
Cristian Diaconescu, despre rușii care fug din țară, ca să nu fie trimiși pe front