Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Propaganda rusă vântură tot mai agresiv amenințarea nucleară

racheta-nucleara-iskander-m-pe-transportorul-9p78-1.jpg

Racheta cu rază scurtă de acţiune Iskander-M, în poziţie de lansare pe un transportor 9P78-1 din dotarea armatei Rusiei. Sistemul 9K720 Iskander poate transporta focoase nucleare.
Sursa imaginii: 
Wikipedia / vitalykuzmin.net / Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License

Mediile controlate de Kremlin îngroașă tonul, după anunțul lui Vladimir Putin privind mobilizarea parțială, dar mai ales după amenințarea cu folosirea armelor nucleare. „Un război nuclear pare o certitudine" – este mesajul tot mai des folosit de posturile de propagandă rusești.

Pentru Margarita Simonian, redactor-șef al postului de propagandă RT, una dintre portavocile Kremlinului, „Judecând după ceea ce se întâmplă și ceea ce urmează să se întâmple, săptămâna aceasta marchează fie pragul victoriei noastre iminente, fie pragul unui război nuclear. Nu văd o a treia opțiune", a declarat ea.

Igor Korotcenko, devenit în ultimele luni analistul militar favorit al televiziunilor rusești spune că „Singurul lucru de care Occidentul se teme astăzi este posibilitatea ca Rusia să folosească armele sale nucleare tactice. În această privință, cuvintele spuse de Vladimir Putin sunt foarte valoroase", afirmă analistul.

La postul TV Rossiya-1, Igor Korotcenko a mai afirmat că „Occidentul trebuie să înțeleagă: dacă anumite arme există, tabuurile și limitările asupra folosirii lor ar putea fi ridicate în anumite circumstanțe".

 

"Dacă ei nu se opresc, războiul devine realitate"

Un mesaj asempănător și de la Olga Skabeeva moderatoarea emisiunii de seară de la Rossiya-1, supranumită „Păpușa de fier" a lui Vladimir Putin :

Vor ei o victorie asupra Rusiei? Este imposibil să învingi Rusia fără o explozie nucleară, nu intră în discuție, nu vom permite distrugerea țării noastre. Dacă încercați să ne distrugeți veți fi distruși alături de noi", spune ea.

Cea poreclită „Păpușa de fier" a lui Vladimir Putin datorită criticilor virulente aduse politicienilor de opoziție în perioada în care aceasta încă era relevantă în Rusia, întreabă apoi dacă nu cumva Rusia ar trebui să lovească centrele de decizie din Ucraina și Occident.

În Kiev, Londra, Washington, unde?", întreabă ea, fără a mai aștepta un răspuns din partea invitaților aflați în platou.  

Dacă ei nu se opresc, războiul nuclear va deveni o realitate.", spune prezentatoarea TV.

În opinia sa, obiectivul a ceea ce ea numește "Occidentul colectiv" este victoria Ucrainei și înfrângerea Rusiei, ceea ce nu se poate realiza.

"Atât timp cât Federația Rusă are arme nucleare - și Federația Rusă are arme nucleare - înfrângerea  este imposibilă. Împingeți-ne într-un colț și totul va fi distrus", a amenințat propagandista, susținând apoi că Rusia nu își dorește un război nuclear.

Ideea potrivit căreia Occidentul este vinovat pentru escaladarea din Ucraina a devenit una central în discursul propagandistic al Moscovei, remarcă și EUvsDisinfo, organismul anti-dezinformare al Comisiei Europene.

Imediat după discursul de miercuri al președintelui rus, aparatul său de propagandă și-a întețit acuzațiile la adresa Occidentului pentru că susține Ucraina. În abordarea rusă, membrii UE și NATO sunt făcuți responsabili pentru continuarea războiului.

 

(Pentru realizarea acestui articol au fost folosite drept surse Hotnews.ro și Ziare.com).