Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tenis: Marele campion Roger Federer își încheie cariera la 41 de ani cu o înfrângere la dublu alături de Rafael Nadal

roger_federer.png

Roger Federer
Roger Federer nu și-a putut stăpâni lacrimile la sfârșitul ultimului său meci din carieră
Sursa imaginii: 
Captură video

Tenisman-ul elvețian Roger Federer a jucat ultimul său meci alături de spaniolul Rafael Nadal în Cupa Laver la Londra. În vârstă de 41 de ani, el s-a retras din activitate după 20 de titluri de Mare Șlem și 310 săptămâni pe locul 1 în clasamentul mondial.

Federer a fost ovaționat la sfârșitul meciului de publicul de la O2 Arena din Londra și a ținut un discurs emoționant, sfârșind în lacrimi. El a adus un omagiu soției și părinților săi, prezenți și ei în sală, alături de cei patru copii ai săi, care aveau și ei ochii în lacrimi, ca și partenerul său din ultimul meci, Rafael Nadal.

"Fiind cu băieții și având familia și prietenii, nu am simțit atât de mult stresul, chiar dacă simțeam că ceva se va întâmpla în timpul meciului", a spus Federer. "Mă bucur foarte mult că am reușit să trec și că meciul a fost grozav. Nu aș putea fi mai fericit".

Partida cu cuplul american Jack Sock și Frances Tiafoe, din cadrul meciului anual între Statele Unite și Europa, dotat cu Cupa Laver, a fost dramatic. Federer și Nadal au avut minge de meci în setul decisiv, dar nu au reușit să o concretizeze și americanii au câștigat cu 4 – 6, 7 – 6, 11 – 9.

Federer se retrage după o carieră prestigioasă, în cursul căreia a câștigat 20 de titluri de Mare Șlem, din cele 31 de finale în care a fost prezent, a câștigat 103 turnee ATP, Cupa Davis și premii în valoare de peste 120 de milioane de euro. El a fost numărul 1 în clasamentul ATP timp de 310 săptămâni.

Cariera sa a fost în declin în ultimii ani, în care rivalii și prietenii săi Rafael Nadal și Novak Djokovic au dominat tenisul mondial. El a fost accidentat la genunchi și a trebuit să facă trei operații.

Omagiile la adresa lui Federer au curs în ultimele zile, inclusiv de la actualii numărul unu în clasamentul mondial, Carlos Alcaraz și Iga Swiatek, care au privit ultimul său meci în direct la televizor.  

Federer a fost unanim admirat pentru jocul său elegant și pentru comportamentul său admirabil pe terenul de tenis. Dar el a fost activ și în activități caritabile. Fundația Federer a fost implicată în sudul Africii unde a ajutat aproape două milioane de copii să aibă acces la educație.