Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri parlamentare în Italia. Giorgia Meloni, favorită pentru postul de prim-ministru

steag_italia.jpg

Sursa imaginii: 
Pexels.com

Italienii își aleg duminică un nou Parlament și noua conducere politică a țării.Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru a țării, iar Silvio Berlusconi s-ar putea întoarce în politica de vârf din Italia. 

Mai puţin de 20% dintre alegătorii italieni eligibili au votat în primele ore ale scrutinului parlamentar de duminică, într-o zi ce pare a avea şanse mari să devină un record negativ de participare, relatează dpa, potrivit Agerpres. Alegerile de duminică ar putea înregistra o prezenţă chiar mai scăzută, experţii prognozând o participare la vot de sub 70%.

Giorgia Meloni ar putea deveni prima femeie prim-ministru din Italia, aflată la conducerea celui mai radical guvern după cel de-Al Doilea Război Mondial. În vârstă de 45 de ani, Meloni a crescut într-un cartier muncitoresc din Roma, mai bine cunoscut pentru cultivarea activiștilor de stânga decât pentru producerea de politicieni de extremă dreapta.

Partidul Fratelli d’Italia (Frații Italiei - n.red.), condus de Giorgia Meloni, este o formațiune politică cu rădăcini fasciste, potrivit Digi24. În 2018, la precedentul scrutin general, partidul a obținut doar 4% din sprijinul alegătorilor. Acum este cotat la aproximativ 25% din intențiile de vot, după ce luptele politice din Italia au dus în luna iulie la căderea guvernului de unitate națională al premierului Mario Draghi.

Giorgia Meloni s-a distanțat declarativ de originile fasciste ale partidului, prezentându-l drept un partid clasic conservator. Ea a promis măsuri de reducere drastică a imigrației, la fel ca și Salvini și Berlusconi, dar spre deosebire de aceștia nu are o poziție favorabilă președintelui Rusiei, Vladimir Putin.