Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Scholz pare să fi găsit în Golf energia care-i lipsește Germaniei în această iarnă

scholz_emirate_energie.jpg

Cancelarul german Olaf Scholz și ministra pentru schimbări climatice din Emiratele Arabe, doamna Miriam Almheiri, la Abu Dhabi, EAU, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Mohamad Ali Harissi AFP via rfi.fr

Turneul cancelarului Olaf Scholz în țările din zona Golfului a culminat duminică prin semnarea unui acord de gaz cu Emiratele Arabe Unite. Este o veste bună, în condițiile date de criza energetică, dar misiunea cancelarului german a fost umbrită de preocupările privind drepturile omului.

Pe fondul sistării de către Rusia a livrărilor de gaze către Germania și a prețurilor energiei în urcare vertiginoasă pe tot cuprinsul Europei, cancelarul Scholz a călătorit în regiunea Golfului în scopul de a găsi surse alternative pentru economia tarii sale, aflată în mare foame de energie.

Criza energetică amenință serios economia Germaniei, care ar putea intra în recesiune, cu consecințe grave asupra întregului bloc european.

Scholz s-a întâlnit cu preşedintele Emiratelor Arabe Unite, Mohamed bin Zayed Al-Nahyan, alături de care a salutat încheierea unui acord privind „securitatea energetică".

Acordul prevede exportul unei încărcături de gaz natural lichefiat (GNL) către Germania la sfârşitul lui 2022, apoi furnizarea de cantităţi suplimentare în 2023.

Agenţia Wam, a Emiratelor Arabe Unite, preluată de Politico relatează despre o livrare directă de motorină realizată în septembrie şi despre un acord pentru furnizarea a până la 250.000 de tone de motorină pe lună în cursul anului 2023.

Scholz la sosirea pe aeroportul din Abu Dhabi; Foto: Federal Government/Denzel via bundesregierung.de

 

Un acord la timpul potrivit

Astfel, livrarările vor veni probabil la timpul potrivit pentru a ajuta cea mai mare economie a Europei să depășească deficitul de gaze în această iarnă și astfel să facă față consecințelor a ceea ce Scholz a descris drept „șantajul energetic rusesc".

Călătoria cancelarului a venit însă pe fondul preocupărilor persistente cu privire la situația drepturilor omului din regiunea Golfului.

Sâmbătă, Scholz a efectuat o vizită în Arabia Saudită, unde s-a întâlnit cu prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman, pentru a discuta despre mai multe subiecte, inclusiv investițiile germane în viitoarea producție de hidrogen verde în țara arabă.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul Rusiei din Ucraina, Scholz căutând să-l convingă pe bin Salman să adopte o linie mai dură față de Moscova, dar și despre războiul din Yemen.

Nu cu mult timp în urmă, bin Salman era un paria pe scena internațională din cauza rolului său în aprobarea uciderii jurnalistului de la Washington Post, Jamal Khashoggi.

Întrebat dacă a discutat despre uciderea lui Khashoggi cu prințul moștenitor, Scholz a spus că a abordat "toate problemele care gravitează în jurul chestiunilor legate de drepturile civile și ale omului. Așa ar trebui să fie. Puteți presupune că nimic nu a rămas nediscutat din ceea ce trebuia să fie spus".

 

Chestiunea drepturilor omului

Președinta comisiei pentru drepturile omului a parlamentului german, Renata Alt din Partidul Liber Democrat, l-a atenționat pe Scholz asupra importanței subiectului drepturilor omului.

„Oricât de importantă este asigurarea aprovizionării cu energie către Germania, este la fel de important să respectați drepturile omului în întreaga lume. Nu puteți negocia despre una fără să vă adresați celeilalte", a spus ea.

Totuși, necesitatea asigurării energiei pentru această iarnă a depășit orice alt subiect de pe agendă. Iar cancelarul Scholz pare să fi reușit o lovitură importantă.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 26 septembrie 2022