Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sandu:”Există riscul de mobilizare a moldovenilor din stânga Nistrului”. ”Pedepse mai aspre pentru cei ce se înrolează de partea agresorului”

maia_1.jpg

Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

”Există riscul de mobilizare a cetățenilor Republicii Moldova din raioanele de est ale țării. Pentru a descuraja asemenea acțiuni, analizăm oportunitatea revocării cetățeniei pentru moldovenii care o dețin și pe cea a Federației Ruse și vor lupta de partea agresorului. De asemenea, examinăm posibilitatea înăspririi pedepselor pentru cei care au doar cetățenia Republicii Moldova, fără cetățenia FR, și se înrolează de partea agresorului”. Declarația a fost făcută, luni, de președinta Maia Sandu, după ce sâmbătă a fost convocat Consiliul Suprem de Securitate.

Președinta Maia Sandu a solicitat Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene să inițieze consultări bilaterale cu Federația Rusă în vederea excluderii cazurilor de recrutare a cetățenilor Republicii Moldova rezidenți în Federația Rusă în cadrul activităților de mobilizare desfășurate. Totodată, Maia Sandu declară că Ministerul de Externe, dar și alte instituții vor întreprinde măsuri de susținere a cetățenilor Republicii Moldova care vor să revină acasă din Federația Rusă. ”Ambasada deja lucrează în regim extins pentru a răspunde solicitărilor în creștere”.

În același timp, Maia Sandu afirmă că, în ultimul timp, a crescut numărul de incidente în zona de securitate. Cetățenii sunt supuși unor controale, care nu sunt conforme standardelor misiunii de pacificare. Reprezentanții Chișinăului în Comisia Unificată de Control solicită clarificări și lucrează să de-escaladeze situația. ”Este evident că riscurile de securitate sunt în creștere. Aceasta înseamnă că avem nevoie de consolidarea sectoarelor de apărare, securitate și de menținere a ordinii publice. Toate instituțiile din aceste sectoare sunt mobilizate pentru a răspunde adecvat acestor riscuri”, a menționat șefa statului.

La ședința Consiliului Suprem de Securitate de sâmbătă, s-a discutat despre schimbările care pot surveni în regiune, și în special în Republica Moldova, după anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor, referendumurile secesioniste în regiunile ucrainene sub controlul armatei Federației Ruse și eventuala utilizare a armelor nucleare. 

Autoritățile se pregătesc pentru un eventual flux sporit de refugiați, aprovizionarea cu resurse energetice alternative, în cazuri de urgență, verificarea planurilor de contingență în caz de incidente nucleare. Președinta Maia Sandu susține că în prezent riscul de folosire a armelor nucleare este evaluat ca puțin probabil, dar nu imposibil. În acest context, s-a recomandat Guvernului să verifice gradul de pregătire a instituțiilor și a populației pentru eventualitatea consecințelor unor incidente nucleare și să reia campania de comunicare despre măsurile de protecție în situație de accident nuclear. ”Rog cetățenii să fie atenți la comunicările Inspectoratului General pentru Situații de Urgență la acest subiect”.

În ceea ce privește sectorul energetic, Chișinăul nu are certitudinea că Gazprom va respecta contractul cu Moldovagaz. Trebuie spus că, din 1 octombrie, conform contractului, prețul de achiziție a gazelor trebuie să fie semnificativ mai mic. Autoritățile statului sunt pregătite să acționeze în orice situație, după scenariile pregătite anterior. Cetățenii vor avea sprijinul Guvernului și în această iarnă, așa cum l-au avut în iarna trecută”, a mai punctat președinta.

Maia Sandu a venit cu o reacție și la protestele organizate de Partidul Șor. ”Pe fondul dificultăților și amenințărilor în creștere de ordin extern, se observă o consolidare a efortului grupărilor criminale care au delapidat țara în ultimii 30 de ani, în interiorul țării. Statul va respecta dreptul cetățenilor de a protesta pașnic. Dar instituțiile nu trebuie să admită provocări. Organele de drept trebuie să identifice prompt sursele de finanțare ilegală a celor care plătesc pentru participarea la proteste și să pedepsească aspru orice tentativă de agresiune, provocare sau destabilizare”.

”Așteptările cetățenilor sunt ca instituțiile de drept vor sancționa marii corupți și le vor confisca, nu doar le vor sechestra, averile. Aceste grupări criminale continuă să aibă acces la resursele financiare furate de la noi, cetățenii. Corupții întreprind totul, finanțări ilegale, coruperea judecătorilor și procurorilor pentru a slăbi statul și astfel a scăpa de pedeapsă. Mai mult, observăm că unii infractori încearcă să devină actori geopolitici. Încearcă să manipuleze cu relațiile privilegiate cu Federația Rusă. În contextul escaladării războiului din Ucraina, se intensifică încercările de destabilizare a situației interne”.

Potrivit șefei statului, ”grupurile susținute de infractori și alți actori externi au amplificat propaganda de război și știrile false despre război pe rețelele de socializare. Am recomandat instituțiilor statului adoptarea și aplicarea de sancțiuni mai dure pentru cei care justifică și promovează războiul, cei care îi cheamă pe agresori în Republica Moldova. De asemenea, sunt necesare sancțiuni mai dure pentru trădare de patrie și pentru promovarea separatismului”. ”În continuare, obiectivul nostru principal rămâne menținerea păcii în țara noastră. Toți cei care prin acțiunile lor vor încerca să destabilizeze situația în țară, care incită la ură, la disensiuni interetnice, la război, la acțiuni revanșiste vor răspunde în fața legii”, a conchis președinta R.Moldova, Maia Sandu.

Amintim că, președinta R.Moldova, Maia Sandu, a cerut săptămâna trecută, de la tribuna ONU, retragerea completă și necondiționată trupelor ruse din regiunea transnistreană, menționând că ”prezența ilegală a trupelor militare ne încalcă neutralitatea și crește riscurile de securitate pentru R.Moldova”. Totodată, șefa statului a făcut apel la distrugerea muniției din depozitele de la Cobasna, care reprezintă o amenințare la adresa securității și a mediului întregii regiuni. Maia Sandu a condamnat ferm războiul împotriva Ucrainei, dar și anunțul lui Putin privind mobilizarea parțială a rezerviștilor.  

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre riscul de mobilizare a cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului