Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Unde poți să fugi din Rusia chiar acum?

proteste_rusia.jpg

Proteste Rusia
Pot fi opriți la graniță rușii care au primit deja citația, dar legea nu prevede ideea de mobilizare parțială.
Sursa imaginii: 
Associated Press

Iată întrebarea la care răspunde ziarul rusesc independent Meduza care face o listă a țărilor unde rușii pot intra doar cu pașaportul. Cele mai primitoare țări sunt Armenia, Belarus, Kazakhstan și Kârgâzstan unde cetățenii ruși pot merge chiar dacă nu au pașaport. Moldova primește rușii fără viză, celelalte două țări europene spre care se mai pot îndepta aceștia sunt Serbia și Muntenegru unde viza se dă la sosire.

„După ce Putin a anunțat mobilizarea, tariful de avion din Rusia a crescut brusc. Pentru unele destinații, nu mai există bilete pentru zboruri directe pentru următoarele zile, dar puteți zbura cu escale,” scrie publicația rusească.

Aceasta adaugă că rezerviștilor li se poate interzice într-adevăr să părăsească Rusia, dar numai după primirea citației. Astfel de restricții sunt prevăzute de în legea care interzice „părăsirea locului de reședință fără permisiunea comisariatelor militare”.

În același timp, articolul nu menționează „mobilizarea parțială.” Șeful Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, Andrei Kartapolov, a declarat deja că nu sfătuiește persoanele supuse „mobilizării parțiale” să „meregă în stațiunile din Turcia”.

Iată și lista pe care o face Meduza pentru cei care vor să plece. Rușii care nu au pașaport, pot merge în țări ca Armenia unde pot sta 180 de zile, Belarus – 90 de zile. În Kazakhstan sau Kârgâzstan, rușii pot sta 30 de zile fără viză și încă 6 sau 2 luni dacă se înregistrează.

Dacă au pașaport, dar nu au viză, țările printre țările cele mai primitoare pentru ruși sunt Georgia (aici pot sta un an,) Mexic – 6 luni, Egipt, Israel, Moldova, Azerbaidjan, Argentina, Brazila, Chile sau Emiratele Arabe Unite – 90 de zile. În Indonezia, Mongolia, Cambogia, Vietam sau Republica Dominicata, rusii pot cere viză la sosire.

Singurele țări europene, în afară de Moldova, care primesc cetățeni ruși, sunt Serbia și Muntenegru unde aceștia pot aplica pentru viză la sosire.