Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dragoș Tudorache: Eu nu aș deschide foarte ușor frontierele pentru ruși, au o datorie

Dragos Tudorache frontiere rusi Putin.jpg

Dragoș Tudorache: Fuga rușilor din țară este o dilemă serioasă, atât din punct de vedere uman, cât și politic
Dragoș Tudorache: Fuga rușilor din țară este o dilemă serioasă, atât din punct de vedere uman, cât și politic
Sursa imaginii: 
Facebook/Dragoș Tudorache

UE trebuie să aibă o abordare comună în privința rușilor care fug din țară, de teamă să nu fie trimiși pe front în războiul din Ucraina, declară la RFI eurodeputatul Renew Europe Dragoș Tudorache, membru REPER.

Finlanda a raportat o dublare a numărului de ruși care i-au trecut granița, după ce președintele Vladimir Putin a decretat mobilizarea militară parțială. Unele țări au anunțat că nu vor acorda vize rușilor, de exemplu Cehia, în timp ce altele, precum Germania, au spus că-i primesc.

Dragoș Tudorache crede despre fuga rușilor din țară că este o dilemă serioasă, uman și politic: ”E cazul și sunt convins că se va ajunge foarte repede la acest lucru, e cazul să avem o abordare comună la nivel european, pentru că altfel s-ar vedea o cacofonie între statele membre și nu cred că ne dorim asta. E o dilemă serioasă, atât la nivel uman, să spun moral, cât și o dilemă politică și strategică”.

 

Rușii fug din țară. Cum ar trebui să răspundă UE?

 

Unde poți să fugi din Rusia chiar acum?

 

Eurodeputatul afirmă că ”uman, moral, e clar că orice om care fuge de o formă de persecuție are un drept de a primi protecție, e un drept consfințit în Dreptul internațional și nici un cetățean, că e rus sau de orice altă naționalitate, nu poate să fie privat de acest drept. Există însă și o perspectivă politică, strategică aici, cum anume credem că putem să ne imaginăm un final al acestui război cumplit, pe care Putin și regimul său l-au pornit în Ucraina. Sunt convins că fără o presiune internă în Rusia asupra regimului Putin, va fi foarte greu să ne imaginăm că acesta se va opri vreodată sau că vom vedea într-un viitor previzibil un final al acestei agresiuni. Și atunci, dacă mizăm cumva pe o presiune internă, eu cred că e important să vedem o reacție mai fermă din partea societății ruse, care are cumva, aș îndrăzni să spun, o datorie aici în a-și face clară opțiunea și a spune clar regimului de la Moscova ce crede despre acest război. Din această perspectivă privind lucrurile, eu nu aș deschide frontierele foarte ușor și tuturor celor care încearcă acum să plece, tocmai pentru că societatea rusă în ansamblul ei are în acest moment istoric o datorie în a-i spune regimului Putin ce crede despre acest război și să contribuie la găsirea unei soluții mai rapide”.

 
Dragoș Tudorache, despre fuga rușilor din țară