Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicolae Ciucă la funeraliile fostului premier Shinzo Abe: ”A fost un adevărat prieten al României”

ciuca_japonia.jpg

Premierul Nicolae Ciucă și premierul Japoniei, Fumio Kishida, Tokyo, septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Facebook / Guvernul României

Fostul premier nipon Shinzo Abe a fost "un prieten adevărat al României", a transmis premierul Nicolae Ciucă, care participă marți la funeraliile de stat organizate în Japonia .

"Fostul premier nipon Shinzo Abe va fi păstrat în amintirea noastră şi ca un prieten adevărat al României: a crezut în potenţialul semnificativ de dezvoltare a relaţiei speciale româno-nipone, susţinând ridicarea cooperării bilaterale la nivel de Parteneriat Strategic.

În semn de omagiu şi ca apreciere a rolului relevant pe care l-a atribuit României în plan strategic, suntem decişi să concretizăm cât mai curând iniţiativa sa de consolidare a relaţiei bilaterale în cadrul unui Parteneriat Strategic. Este un demers fundamentat pe valorile comune împărtăşite de ţările noastre şi pe convergenţa intereselor în problematici globale, inclusiv în contextul internaţional actual", a precizat Nicolae Ciucă, potrivit unui mesaj postat pe pagina de Facebook a Guvernului.

 

 

"Marele om de stat va continua să reprezinte un simbol al celor care apără democraţia, fiind apreciat la nivel internaţional pentru viziunea sa remarcabilă atât în materie de politică externă, cât şi pentru perseverenţa cu care a promovat cooperarea între naţiuni", a adăugat Nicolae Ciucă.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, şi prim-ministrul Nicolae Ciucă se află până miercuri în Japonia, unde participă la funeraliile de stat organizate în onoarea fostului premier nipon Shinzo Abe. Din programul vizitei la Tokyo mai fac parte întâlniri cu reprezentanţi ai Dietei Japoniei, cu prim-ministrul nipon, Fumio Kishida, dar şi cu oficiali din alte state aflaţi în Japonia cu prilejul funeraliilor fostului prim-ministru nipon.