Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Riga, refugiul mediei independente din Rusia: ”Cortina de Fier numerică nu e atât de solidă...”

rusia_presa_libera_dojd.jpg

Tikhon Dzyadko, redactor șef al televiziunii independente ruse Dojd, la sediul din Riga, Letonia, 8 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Gints Ivuskans AFP via France24

Exilați în Letonia încă de la declanșarea războiului, mai mulți jurnaliști ruși independenți continuă să facă eforturi pentru a furniza informații reale milioanelor de ruși supuși propagandei lui Putin, se arată într-un reportaj AFP preluat de France24.

”Cei care controloează informația, controlează de fapt totul. Iar obiectivul nostru este ca informațiile adevărate să ajungă la un număr cât mai mare de ruși... Rusia de azi nu mai este URSS-ul din spatele Cortinei de fier, se pot obține informații de pe internet, din rețelele sociale. Noua Cortină de fier, cea numerică, nu mai este atât de solidă”, explică Tikhon Dzyadko, redactor șef al televiziunii ruse independente Dojd, al cărei sediu central se află acum în exil, la Riga, capitala Letoniei.

Guvernul Letoniei este cel care ne-a propus să ne instalăm la Riga, povestește el.

Iar redacția Dojd nu este singura care a găsit adăpost aici. Novaïa Gazeta Europe și fosta sucursală din Moscova a postului german Deutsche Welle au acum sediul la Riga, în timp ce site-ul independent Meduza lucrează aici încă din 2014, după invazia din Crimeea.

Circa 300 de jurnașiti ruși de opoziție s-au mutat în Letonia din februarie până acum, estimează Valeria Ratnikova, jurnalistă Dojd.

 

Reportajul AFP integral aici