Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


UK: Lira sterlină cade la cel mai jos nivel din istorie în raport cu dolarul. Care vor fi consecințele?

banca_angliei.jpeg

Banca Angliei
Banca Angliei a mărit rata dobânzii la cel mai înalt nivel din ultimii 14 ani și va continua să o mărească pentru a combate inflația
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Lira sterlină a ajuns luni la un minim istoric în raport cu dolarul, o reacție la reducerile de impozite anunțate de noul guvern condus de Liz Truss. Această scădere se produce pe fondul celei mai ridicate rate a inflației din ultimii 40 de ani. Care sunt consecințele previzibile ale acestei evoluții?

Prima reacție a piețelor financiare la deschidere luni a fost o prăbușire a cursului lirei sterline, cotată la un moment dat la 1,03 în raport cu dolarul american, cel mai jos nivel din istorie, care a bătut recordul de 1,05 care data din 1985. Între timp lira și revenit la aproape 1,08, dar analiștii prevăd noi scăderi.

Aceste turbulențe financiare urmează mini-bugetului introdus de guvernul Truss în Camera Comunelor, care prevede cele mai mari reduceri de taxe din ultimii 40 de ani. Rata de bază a impozitului pe venit va scădea din martie viitor de la 20 la 19%, iar rata de vârf plătită la 45% pentru veniturile de peste 150.000 de lire anual este abolită, rămânând în vigoare doar rata de 40%, plătită pentru veniturile anuale de peste 50.270 de lire.

De asemenea, se anulează mărirea de 1,5% aplicată ratei la care se plătește asigurarea socială și se renunță la mărirea taxei pe profit de la 19% la 25%.

Toate acestea în condițiile în care guvernul plănuiește să protejeze populația și firmele de majorările tarifelor la gaze și electricitate cu un efort bugetar estimat la 150 de miliarde de lire.

Piețele financiare au reacționat negativ la această majorare bruscă a deficitului bugetar, iar rata la care guvernul împrumută bani a sărit la peste 4%, cea mai mare din ultimii 14 ani. Și Banca Angliei, care este îngrijorată de nivelul inflației, pe care are obligația de a o ține la 2,5%, aceasta ajungând la aproape 10%, a ridicat deja rata de scont la 2,25%, cea mai ridicată în 14 ani și unii analiști pronostichează că aceasta va ajunge la aproape 6% anul viitor.

O asemenea perspectivă îngrijorează milioane de britanici care au credite ipotecare, ca și firme care se bazează pe credite pentru a-și putea desfășura activitatea. Deja două instituții financiare, Virgin Money și Skipton Building Society, au anunțat că suspendă acordarea de credite ipotecare noilor clienți în așteptarea măririi ratei dobânzii de către Banca Angliei. Rata creditelor ipotecare este întotdeauna mai mare decât rata de scont a Băncii Angliei, care acordă credite băncilor. Mai puține credite ipotecare, înseamnă în mod implicit mai puține locuințe cumpărate și un impact cosrespunzător în sectorul construcțiilor

O liră mai slabă înseamnă și importuri mai scumpe. De pildă, în sectorul energetic prețurile sunt exprimate în dolari, iar pe de altă parte Marea Britanie importă aproape jumătate din produsele alimentare de pe piața sa, iar aici prețurile sunt exprimate în dolari și în euro, o altă monedă față de care lira s-a depreciat, chiar dacă nu în aceeași măsură ca în raport cu dolarul. Importurile mai scumpe sunt o altă sursă de presiune asupra inflației deja aflată la cel mai înalt nivel din ultimii 40 de ani.

Majoritatea celor care lucrează și-au văzut deja veniturile depreciate în temeni reali și în unele sectoare, cum ar fi transporturile, au avut și vor avea loc greve în sprijinul revendicărilor salariale.

Economia britanică este pe marginea recesiunii și, confruntat cu toate aceste evoluții financiare negative, guvernul Truss, care a dorit să relanseze economia prin reduceri de impozite, ar putea ajunge la concluzia că măsurile sale au avut un devastator efect de bumerang.