Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decanul FSPUB, în grevă japoneză: Ministrul Educației a plagiat într-un mod șocant

cimp.jpg

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, e acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat
Sursa imaginii: 
Facebook/Sorin Cîmpeanu

Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB) anunță că va intra în grevă japoneză. Cristian Preda spune că a ales această modalitate de protest în condițiile în care „avem un ministru care a plagiat și care-i apără pe plagiatori”. Decanul face referire la ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat în lucrarea sa de doctorat din 2006. Jurnalista Pressone Emilia Șercan a publicat documente care arată că Sorin Cîmpeanu și-a însușit pe nedrept 92 de pagini din munca altor doi profesori. Cristian Preda critică dur atitudinea ministrului despre care spune că nu mai poate sta în fruntea învățământului românesc în condițiile în care este vizat de acuzații extrem de grave.

Cristian Preda: Au constatat că lucrurile în loc să se îmbunătățească în domeniul educației se înrăutățesc. Cred că atât timp cât nu există responsabilitate politică avem datoria să reacționăm noi. Știm de câteva luni bune că premierul a plagiat. Am văzut că s-au făcut la nivel instituțional demersuri pentru a bloca pedepsirea premierului pentru acest delict. Știm că și ministrul Educației a plagiat într-un mod șocant, preluând capitole de cărți scrise de alții și trecându-le sub semnătură proprie. M-am simțit obligat să reacționez. Așa că le voi explica studenților, oră de oră, că este inacceptabil să avem un ministru al educației care asumă o etichetă reformistă, dar, de fapt, propune niște legi care să îl spele de delictul comis în urmă cu mai mulți ani când nu era ministru.

Reporter: Reacția dumneavoastră cred că este cât se poate de justificată. Domnule profesor, nu sunteți dezamăgit că nu se alătură într-un protest de acest tip mai mulți profesori, mai mulți academicieni sau oameni care poate s-ar simți lezați de întreaga atitudine a domnului ministru Cîmpeanu, pe care ați descris-o și dumneavoastră mai devreme? Dumnealui nu numai că nu demisionează din această funcție înaltă pe care o deține, fiind șeful educației românești, ci a și făcut cam tot ce a putut și a depins de dumnealui să se eschiveze în fața acestor acuzații, să inabiliteze instituția care îi putea retrage titlul de doctor. Cum credeți că ar trebui să acționeze mediul academic în ansamblu dacă pe cale politică se pare că nu există șanse de rezolvare a lucrurilor?

CP: Eu am cerut și altora să mi se alăture. Cred că profesorii din școli, din licee, din universități pot să facă acest gest foarte simplu. Greva japoneză nu înseamnă să întrerupi lucrul. Înseamnă să marchezi nemulțumirea față de un lucru grav care se petrece în societate. În particular în cazul nostru se petrece în domeniul educației. Noi avem cursuri de scriere academică. Așa se numesc acele cursuri în care le explicăm studenților cum se scrie în mod corect, respectând toate regulile lumii universitare un text. Eu nu pot să evit într-un asemenea context să vorbesc despre modul în care este încălcat acest cod al scrierii academice. Nu pot să vorbesc despre modalitatea corectă de a alcătui un text pentru seminar, o lucrare de licență, de disertație, o teză de doctorat știind că în fruntea educației și în fruntea Guvernului de află oameni care nu numai că au comis delictul respectiv, dar îl apără.

Rep: Apropo de apărare, domnul Cîmpeanu nu este doar profesor, doctor, ministru. Până la urmă, este și membru al PNL. De ce nu îi retrage sprijinul Partidul Național Liberal? Vă adresez această întrebare bazându-mă pe experiența dumneavoastră nu neapărat din mediul academic, ci mai ales în cel politic în care ați activat până acum câțiva ani când v-ați întors în mediul academic?

CP: Am numeroase contacte în Partidul Național Liberal. Știu că există o nemulțumire care mocnește. Și față de premierul Ciucă și de felul în care nu și-a asumat responsabilitatea pentru de plagiat și față de ministrul Cîmpeanu. Însă, oamenii se tem să vorbească acum. Fiind la guvernare, dacă îl supără pe Iohannis, care este președintele de facto al Partidului Național Liberal, pot să piardă ceva. Ei se tem să reacționeze și pentru că în lumea universitară, în lumea liceelor, în lumea școlilor, profesorii nu îndrăznesc să spună ce e corect și ce e incorect. Societatea noastră are o proastă guvernare pentru că despre aceste lucruri nu s-a vorbit multă vreme. Iată că ne-am trezit cu o întreagă pleiadă de miniștri, de prim miniștri, care, în loc să rezolve această problemă nu fac altceva decât să își apere impostura. Iar de acum creează și legi. Cum poți să susții o lege care să schimbe în bine educația când ea este purtată, este prezentată și ar trebui să fie apărată public de cei care au fost prinși trișând?

Ascultă:

 
Decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București (FSPUB), Cristian Preda, va intra în grevă japoneză