Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis la bilanțul aniversar al DNA: „Pachetul de legi ale justiției să fie în acord cu recomandările organismelor europene”

big_eveniment_dna_20_de_ani_27_septembrie_2022_55.jpg

Klaus Iohannis la DNA
Presedintele Romaniei Klaus Iohannis la aniversarea DNA
Sursa imaginii: 
Presidency.ro

“În urmă cu două decenii, ferm angajată pe drumul european, țara noastră a decis înființarea unei structuri specializate în combaterea faptelor de corupție, în special a corupției la nivel înalt. Pentru un stat aflat în plină tranziție, demersul a fost unul de importanță capitală din perspectiva reformelor structurale care au avut loc la nivelul administrației centrale și locale. Percepția publică  în țara noastră era că societatea se confruntă cu fenomenul corupției la toate nivelurile sale, și că nu existau mijloace eficiente de a lupta cu acest flagel. Daca obiceiurile bune au nevoie de legi ca să dainuie, și legile, pentru a fi respectate au nevoie de asumarea unor principii morale la un nivel profund al societății. Înfiintarea Parchetului Național Anticoruptie,  (actualul DNA),  ca o structură puternică in ofensiva împotriva corupției a reprezentat un prim semnal al asumării  luptei impotriva corupției de catre România la cel mai inalt nivel si pe termen lung”. 

Șeful Statului mai spune ca in ultimii 20 de ani România s-a schimbat radical și și-a dezvoltat capacitatea institutională, și-a crescut nivelul de transparență și integritate în sectorul public și a cunoscut o transformare economică și democratică. De asemenea, s-au schimbat și mentalitatile iar societatea romanească nu mai tolerează lipsa de corectitudine  în viața publică. Klaus Iohannis  mai este de părere ca DNA a facut progrese mari și a ajuns un model european in ceea ce privește lupta impotriva corupției.  Referitor la pachetul de legi ale justiției, șeful statului a cerut ca acestea “ sa fie in acord cu recomandările organismelor europene”. Solicitarea vine la cateva săptămâni dupa ce Adunarea Parlamentară  a Consiliului Europei a cerut Romaniei sa nu adopte legile propuse de Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu până nu este primit un aviz favorabil din partea  Comisiei de la Veneția.