Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sfaturi pentru ca rușii să scape de recrutare: mutați-vă de acasă, nu deschideți ușa necunoscuților, dar cel mai bine, dacă puteți, părăsiți Rusia!

foto_la_granita_cu_georgia.jpg

Cum pot sa scape rusii de inrolare
Bărbați ruși trecând granița în Georgia pentru a fugi de înrolare
Sursa imaginii: 
Associated Press

Iată sfaturile publicație idependente ruse, Meduza, pentru bărbații care nu vor să lupte în războiul din Ucraina. „Trimiteți aceste instrucți familiei și prietenilor dumneavostră din Rusia.” Publicația a consultat legislația rusească și avocați pentru a pune la punct această listă.

„Vă explicăm încă o dată (și cât se poate de clar) cum să nu mergeți la război,” scrie Meduza care sfătuiește: „Trimiteți aceste instrucți familiei și prietenilor dumneavostră din Rusia.” Publicația este interzisă de Kremlin și se editează din Letonia.

Așadar, primul sfat este ca bărbații să plece pur și simplu din țară. Meduza indică un canal de Telegram unde rușii pot căuta bilete de avion.

„Al doilea cel mai important sfat: nici măcar nu vă apropiați de biroul de recrutare!”

„Nu trebuie să mergeți acolo pentru detalii sau să încercați să dovediți că citația v-a venit din greșeală. Nimic nu-i împiedică pe angajații biroului să vă atribuie statutul de soldat și să vă trimită la război.” Meduza citează Mediazona potrivit căreia, locuitorii din Lipetsk (oraș din vestul Rusiei, n.t) au fost trimiși în prima linie fără control medical, după o zi de antrenament. Nici certificările medicale care dovedesc boli grave nu impresionează. „Un astfel de certificat nu a ajutat un rezident de 63 de ani din Krasnoslobodsk (oraș de pe partea de vest a râului Volga, n.r,) cu diabet și ischemie cerebrală. Cel mai probabil, nu te va ajuta nici pe tine,” spune Meduza.

„Ignorați apelurile ciudate și citațiile care v-au venit prin poștă sau pe internet,” continuă publicația. Numai citațiile înmânate personal se iau în considerare.

„Dacă ați răspuns la telefon când ați primit un apel de la biroul de înregistrare și înrolare militară, opriți această conversație imediat și fără explicații.”

„Nu deschideți ușa străinilor. Nu locuiți acolo unde sunteți înregistrați. (...) Puteți să vă stabiliți temporar cu rudele (...)” „Amintiți-vă că și angajatorul vă poate da o citație - sau poate spune biroului de înrolare militară unde vă aflați. Lucrați de la distanță.”

„Dacă tot ești prins, poți refuza semnarea citației – deși personalul biroului de evidență și înrolare militară poate întocmi un act de refuz și citația va fi considerată în continuare notificată.” Ignorarea citației se pedepsește, deocamdată, cu 3.000 de ruble, aprovimativ 50 de euro, precizează Meduza.

Dacă merg la biroul de recrutare,  rușii se pot trezi instant cu statut de militar. „Dacă, având acest statut, refuzați să mergeți unde sunteți trimis pentru serviciu militar, puteți fi adus forțat în temeiul articolului 337 din Codul penal - aceasta este neprezentarea la timp fără un motiv întemeiat. Pedeapsa în timpul mobilizării poate ajunge până la zece ani de închisoare.”

Probabil că înțelegeți deja că mobilizarea în Federația Rusă nu este deloc „parțială”, concluzionează Meduza.