Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


“DNA încearcă să-și reconstruiască imaginea, dar nu are încă suficient suflu” (Politolog)

dna_sigla.jpg

Sursa imaginii: 
DNA

Lupta anticorupție a fost și rămâne un obiectiv al mandatelor mele de președinte, transmite Klaus Iohannis intr-un moment in care DNA marcheaza 20 de ani de activitate.

La rândul său, șeful DNA, Crin Bologa, spune că instituția pe care o conduce are în lucru dosare penale cu prejudicii estimate la 4 miliarde de euro.

Şeful DNA mai spune că eficienţa anchetatorilor depinde şi de voinţa politică.

În context,  președintele Iohannis cere ca pachetul de legi ale justiției să fie ”în acord cu recomandările organismelor europene”.

Mesajul presedintelui vine intr-un moment in care Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a cerut României să nu adopte legile Predoiu până când acestea nu primesc  avizul Comisiei de la Veneția.

In ce context vine mesajul presedintelui Iohannis, explica politologul Andrei taranu.

Potrivit acestuia, miza e aderarea la spatiul Schengen

Președintele va forța să fie aplicate hotărârile Comisiei de la Veneția și a ultimelor recomandări MCV pentru că scopul său la final de mandat este să bage România în Schengen.

România poate intra în Schengen doar dacă scapă de MCV, respectiv dacă legile justiției vor fi conforme cu hotărârile, recomandările UE, a Comisiei de la Veneția.

Sigur că sunt foarte mulți magistrați care nu sunt de acord cu această formulă din diverse motive - unii cred că își vor pierde privilegiile, puterea, alții care cred că crește ingerința în actul juridic...

Discuțiile pot fi multe, dar presiunea europeană, fără îndoială,  va prevala pentru că are și o motivația foarte puternică -și anume aderarea la spațiul Schengem, explică Andrei Țăranu.

“DNA încearcă să-și reconstruiască imaginea, în plan intern, dar și extern, dar pare încă într-o fază de noviciat, încă într-o fază în care nu are suficient suflu” mai spune la RFI Andrei Țăranu.

 
Andrei Țăranu, politolog