Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Edward Snowden, fostul colaborator CIA fugit din țară, a primit cetățenie rusă

snowden.jpg

Edward Snowden
Avocatul lui Snowden spune că acesta nu va fi mobilizat în armată.
Sursa imaginii: 
Associated Press

Snowden fugise în Rusia după ce a dezvăluit documente secrete despre activităţi ale Agenţiei pentru Siguranţă Naţională (NSA).  Edward Snowden, în vârstă de 39 de ani, avea rezidenţă permanentă în Rusia din octombrie 2020.

Vladimir Putin a emis un ordin prezidenţial referitor la "Conferirea cetăţeniei Federaţiei Ruse". Printre persoanele aflate pe listă se numără Edward J. Snowden, a transmis agenţia Interfax.

Anatoly Kucherena, avocatul rus al lui Edward Snowden, a confirmat informaţia. El a precizat că Edward Snowden nu va face obiectul ordinului de mobilizare militară emis de preşedintele Vladimir Putin în contextul războiului din Ucraina.

Edward Snowden, fost colaborator al CIA, a fugit din Statele Unite şi a primit azil în Rusia după ce a dezvăluit în 2013 documente secrete despre operaţiuni internaţionale de supraveghere desfăşurate de Agenţia pentru Siguranţă Naţională (NSA).

Procurorii americani cer ca Edward Snowden să fie extrădat din Rusia pentru a fi judecat pentru acte de spionaj. Snowden contestă acuzaţiile formulate de autorităţile din SUA şi cere anularea acestora.

Edward Snowden nu a fost activ în spaţiul public în Rusia, dar a criticat ocazional pe reţele de socializare online politicile guvernamentale ruse, notează agenţia The Associated Press. El a semnalat în 2019 intenţia de a reveni în Statele Unite dacă i s-ar garanta un proces corect.

Snowden a argumentat în mod repetat că a dezvăluit documente secrete întrucât a crezut că serviciile de informaţii americane şi-au depăşit atribuţiile şi au încălcat drepturi civice. El a explicat că nu credea că Administraţia Barack Obama ar fi acţionat la o eventuală plângere internă a sa, de aceea a optat pentru publicarea documentelor.