Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Consilier prezidențial, Chișinău: ”Avem nevoie de dezvoltarea capacității de apărare. Nu mai putem miza pe neutralitate”

recean.jpg

Sursa imaginii: 
IPRE

”R.Moldova nu mai poate miza doar pe neutralitate și trebuie să înceapă dezvoltarea capacității de apărare”, declară consilierul prezidențial de la Chișinău, Dorin Recean, secretarul Consiliului Suprem de Securitate. Declarația a fost făcută la evenimentul ”Consolidarea rezilienței Republicii Moldova: necesități și priorități în contextul elaborării unei noi Strategii de Securitate a Republicii Moldova”. 

Potrivit secretarului Consiliului Suprem de Securitate, Dorin Recean, Republica Moldova deja nu mai poate miza doar pe instrumente de politică externă, unul fiind neutralitatea, trebuie să se purceadă nemijlocit la dezvoltarea capacității de apărare. ”Această noțiune de reziliență devine și mai importantă pentru că noi trebuie să devenim agili, flexibili, în evaluările noastre, în ce noi facem etc. Și foarte important – noi trebuie să găsim un model prin care implicăm tot mai mult și mai mult cetățenii, atât în asigurarea securității statutului, cât și în asigurarea dezvoltării instituționale. Este un echilibru destul de dificil de găsit. Republica Moldova a demarat acest exercițiu de revizuire a noii Strategii de Securitate. Este evident, că această necesitate este deja presantă, mai ales după ce Rusia a declanșat acest război împotriva Ucrainei”.

”Astfel, dincolo de riscurile de securitate și de lucruri care deja sunt evidente, că Republica Moldova deja nu mai poate miza doar pe instrumente de politică externă, unul fiind neutralitatea, trebuie să se purceadă nemijlocit la dezvoltarea capacității de apărare. Dar, aici, ai nevoie ca cetățeanul să susțină acest demers, pe care guvernarea îl conștientizează și înțelege că este critic pentru supraviețuirea statului, dar pentru care neapărat trebuie să aloce resurse”.

De partea sa, directorul Centrului Euro-Atlantic pentru Reziliență, București, Ovidiu Raețchi, afirmă că reziliența ține de o nouă formă de securitate, de o nouă etapă a conceperii securității, în care am trecut ușor, ușor, după anii 90. ”Pe de o parte, dacă în logica veche a securității, statul răspundea în primul rând de amenințările militare, atunci în momentul de față se așteaptă din partea statului să ne protejeze de pandemii, efecte ale cutremurelor etc. Pe de altă parte, există elementul de agresiune hibridă despre care vorbim astăzi și la care poți să răspunzi doar fiind rezilient. Atunci când te confrunți cu un atac neasumat, cyber, cu o dronă, un atac asupra căruia nu poți să vii cu o paternitate foarte bine determinată – în primul rând reziști sporindu-ti reziliența. Deci, reziliența nu este o modă, ci o necesitate”.

Potrivit Constituției R.Moldova, adoptată în 1994, articolul 11 presupune statut de neutralitate permanentă.”Republica Moldova proclamă neutralitatea sa permanentă și nu admite dislocarea de trupe militare ale altor state pe teritoriul său”, scrie în Constituție.Doar că acest statut de neutralitate permanentă nu are niciun suport, susțin experții moldoveni. Rusia este ţara care sfidează şi neutralitatea, şi integritatea teritorială, şi suveranitatea Republicii Moldova.

După începerea războului în Ucraina, autoritățile de la Chișinău au tot declarat că neutralitatea țării trebuie apărată, mai ales în condițiile în care la granița R.Moldova este război.

”Armata trebuie să fie dotată cu toate mijloacele ca să ne poată apăra, în cazul unui conflict. De aceea, guvernarea trebuie să contribuie la acest obiectiv ca să asigurăm lucrurile elementare de care are nevoie armata. Noi nu intenționăm să pornim război împotriva cuiva, dar suntem o țară cu neutralitatea în Constituție asta înseamnă că noi singuri trebuie să ne purtăm de grijă”, a declarat anterior președinta Maia Sandu într-un interviu la RFI, în contextul în care liderul francez, Emmanuel Macron, aflat la Chișinău a declarat că R.Moldova urmează să primească 40 mln euro pentru sporirea capacităților de apărare.

”Republica Moldova este o țară pașnică, asta se referă și la conducerea țării, și la cetățenii R.Moldova. Nu facem parte din niciun bloc militar ca să putem să contăm pe ajutorul cuiva. O să facem totul ca să nu ne confruntăm cu un conflict, dar în cazul unei agresiuni, noi cu toții ne așteptăm ca armata să ne apere. Ori, realitățile din armata noastră nu sunt cele mai pozitive”, a menționat la RFI șefa statului. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre dezvoltarea capacității de apărare a R.Moldova