Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Poliția Română vrea BMW-uri de lux. Parchetul European, sesizat. Eurodeputat: Semne serioase de întrebare privind caietul de sarcini

politie_bmw_parchet_european.jpg

Alin Mituța sesizează Parchetul European în privința achiziției de BMW-uri de către Poliția Română
Alin Mituța sesizează Parchetul European în privința achiziției de BMW-uri de către Poliția Română
Sursa imaginii: 
Facebook/Alin Mituța

Achiziția a 600 de mașini de lux BMW de către Poliția Română la prețul de 32.000 de euro bucata ar putea ajunge pe masa Parchetului European. Eurodeputatul Renew Europe Alin Mituța a sesizat instituția condusă de Laura Codruța Kovesi, după ce site-ul G4Media a scris că respectivul contract a fost câștigat de firma Automobile Bavaria, deținută de un apropiat al președintelui Klaus Iohannis.

Alin Mituța explică la RFI de ce a sesizat Parchetul European în privința achiziției a 600 de BMW-uri de către Poliția Română: ”Achiziția respectivă ridică semne serioase de întrebare cu privire la caietul de sarcini după care s-a realizat această achiziție, caiet de sarcini care a îngustat practic criteriile, în așa fel încât un singur producător de mașini să se poată califica la a fi eligibil pentru achiziția respectivă, ceea ce evident că ridică semne de întrebare, e o practică ce se folosește pentru a frauda fonduri publice”.

”De ce am trimis această sesizare Parchetului European? Pentru că achiziția respectivă are și o componentă serioasă de fonduri europene. Sunt peste 10 milioane de euro din Programul Operațional Infrastructură Mare, care sunt folosiți pentru achiziția acestor mașini și prin regulamentul EPPO, e clar că Parchetul European are competență pentru a investiga și a vedea dacă într-adevăr există mai mult decât suspiciuni de potențială fraudă cu fonduri europene”, precizează el.

Alin Mituța nu înțelege de ce cumpără Poliția Română BMW-uri și nu mașini Dacia: ”Cu siguranță că au nevoie de mașini puternice, dar nu cred că doar respectiva marcă de mașini se putea califica la acest criteriu, sunt poliții naționale din UE care folosesc de exemplu mașini Dacia pentru nevoile pe care le au. Nu cred că aveau nevoie de o marcă de lux, cum este marca respectivă, pentru a-și îndeplini sarcinile”.

 
Alin Mituța, despre achiziția de BMW-uri de către Poliția Română