Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


MAE recomandă românilor să evite călătoriile în Rusia

proteste_rusia.jpg

Proteste Rusia
Pot fi opriți la graniță rușii care au primit deja citația, dar legea nu prevede ideea de mobilizare parțială.
Sursa imaginii: 
Associated Press

România nu recunoaște „referendumurile” organizate de separatiștii pro-ruși în teritoriile ucrainene ocupate, transmite Ministerul român de externe.  De asemenea, MAE le cere cetățenilor români să evite călătoriile neesențiale în Rusia și să nu se angajeze în desfășurarea unor eventuale acțiuni de protest.

Și Ambasada SUA la Moscova i-a avertizat pe cetățenii săi să nu călătorească în Rusia și i-a sfătuit pe cei care locuiesc acolo să „părăsească țara atât timp mai există opțiuni limitate de călătorie", potrivit CNN.

O alertă de securitate de pe site-ul misiunii diplomatice avertizeaza că cei  cu dublă cetățenie ar putea fi recrutați „pentru serviciul militar", ca urmare a „mobilizării partiale decretate de Vladimir Putin.

„Rusia poate refuza să recunoască cetățenia americană a cetățenilor cu dublă cetățenie, le poate refuza accesul la asistența consulară americană, le poate împiedica plecarea din tara  și ii poate înrola pe cei cu cetățenii cu dublă cetățenie", se precizeaza în document.

Potrivit alertei, „autoritățile ruse au arestat cetățeni americani care au participat la demonstrațiile din ultimele zile". 

Pe de altă parte, Rusia limitează accesul în regiunea de frontieră a Georgiei. Autoritățile din Osetia de Nord - o republică autonomă din componența Federației - permit doar intrarea mașinilor cu localnici.

Cozi uriașe de ruși - majoritatea bărbați de vârstă militară - s-au format la granița cu Georgia de când președintele Vladimir Putin a anunțat mobilizarea, la 21 septembrie.