Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Exclusivitate RFI: Cât îi costă pe ruși să protesteze împotriva lui Putin și de ce e mai ușor să fugă?

rusi_protestand.jpg

Proteste Rusia
Prof Gelman: singurul lucru care poate opri războiul este asasinarea domnului Putin.
Sursa imaginii: 
Associated Press

Protestul este un cost mult prea mare pentru rușii care se opun războiului pornit de Vladimir Putin. Dacă sunt prinși la protest, bărbații pot fi recrutați pe loc și trimiși pe front. Mai ieftin pentru cei care se tem de recrutare, este să își facă bagajele și fugă din țară, o spune la RFI, Vladimir German, politolog și scriitor, profesor la Centrul de Studii Ruse al Universității din Helsinki. Potrivit acestuia, singurul lucru care poate pune capăt războiului este... asasinarea lui Vladimir Putin.

Prof. Vladimir Gelman: Protestele sunt foarte costisitoare pentru rușii de rând. Riscă cel puțin să fie bătuți de poliție sau amendați ori, în cel mai rău caz, să fie încarcerați. În plus, cei care participă la proteste, pot fi mobilizați imediat. Pentru mulți oameni, protestele sunt cel mai puțin atractiv mod să răspundă la criza recrutării.

 

Reporter: Cum se pot opune atunci? Pot spune nu?

Prof. Vladimir Gelman: Vedem că mulți oameni îngrijorați de soarta lor, încearcă să fugă din țară. Peste 260.000 de oameni au fugit din Rusia în diverse direcții. Unii merg în Georgia, alții în Kazakhstan ori Finlanda și așa mai departe. Acesta este un mod mai puțin riscant de a protesta, dar presupune anumite resurse: cei care părăsesc țara, au nevoie de bani, de pașapoarte... dar și acest mod este foarte problematic pentru mulți oameni.

 

Reporter: Uniunea Europeană a spus că nu va oferi azil politic rușilor care fug de ordinul lui Vladimir Putin de a merge la război. Ce credeți despre acest lucru?

Prof. Vladimir Gelman: De fapt sunt mai multe motive pentru acest refuz: unele țări europene sunt realmente îngrijorate că un asemenea flux de refugiați le-ar putea cauza probleme. Alții pot considera că un val mare de refugiați ar reprezenta o amenințare la propria lor securitate din mai multe motive. Dar, cel mai important, Uniunea Europeana este foarte reticentă în a oferi azil oricărei naționalități, nu neapărat cetățenilor ruși. Sunt forțați să ofere azil în cazul Ucrainei din cauza invaziei ruse, dar fără îndoială că acei care au fugit din Rusia, nu sunt considerați ca făcând parte din aceeași categorie.

 

Reporter: Da, adevărat, dar și ei sunt, poate, trimiși la moarte...

Prof. Vladimir Gelman: Da, dar mulți europeni consideră că este o problemă rusească domestică. Este un răspuns tipic pentru problemele altuiva.

 

Reporter: Domnule Gelman, aș vrea să vă întreb dacă acum mai există o opoziție puternică împotriva lui Vladimir Putin, în Rusia. Mai sunt destui care se opun politicii sale? Acum nu îi auzim deoarece nu mai pot vorbi. Mai sunt destui oameni care văd adevărul?

Prof. Vladimir Gelman: Numărul celor care își fac vocile auzite, a scăzut: își pot pierde slujbele, pot primi amenzi pentru discreditarea armatei. Din aceste motive, mulți dintre cei care nu sunt de acord cu ceea ce se întâmplă, tind să rămână tăcuți sau să fugă din țară.

 

Reporter: Motivul pentru care vă pun acestă întrebare este deoarece aș vrea să vă întreb și următorul lucru: ce îl poate răsturna de la putere pe Vladimir Putin care amenință lumea cu războiul nuclear?

Prof. Vladimir Gelman: Păi... asasinarea domnului Putin.

 

Reporter: Poftim?

Prof. Vladimir Gelman: Asasinarea lui.

 

Reporter: Asasinarea lui? Doar atât? Nu mai există nici un alt mod?

Prof. Vladimir Gelman: Nu există nici un alt mod de a opri războiul atât timp cât Putin continuă să domine Rusia.

 

Reporter: Există în Rusia oameni care au poziții destul de puternice așa încât să ducă la îndeplinire un asemenea plan? Vedem că mulți oameni importanți cad de la balcon, au câte un accident. Ar putea fi organizat un astfel de complot în Rusia?

Prof. Vladimir Gelman: Nu știu. Nu am informații din interior.

 

Reporter: Nu credeți că, totuși, este posibil ca imensa nemulțumire a oamenilor privind mobilizarea s-ar putea încheia într-un scenariu de tip Afganistan? Rusia a luptat într-un război în Afganistan și faptul că pierdea războiul și mulți oameni mureau, a dus la nemulțumiri în rândul polulației care a condus apoi la o schimbare în societatea rusească...

Prof. Vladimir Gelman: De fapt, nemulțumirea a fost mai mult sau mai puțin ascunsă. Oamenii cu siguranță erau nemulțumiți de război, dar protestele au fost minime până când puterea rusă s-a schimbat, iar Gorbaciov a început retragerea din Afganistan. Dar acest lucru nu s-a întâmplat din cauza nemulțumirii publice, ci deoarece Gorbaciov și anturajul lui au înțeles că predecesorii lor făcuseră o greșeală gravă lansând invazia.

 

Reporter: Poate să lumea să spere că vor fi destui ruși nemulțumiți de mobilizare și de politica lui Putin care să spună: Destul! Ruși supărați care să iasă în stradă și să spună: Destul!

Prof. Vladimir Gelman: Pentru ca acest lucru să se întâmple, este nevoie de o organizare și o coordonare națională. Până acum, nu am observat o asemenea organizare. Vedem deocamdată proteste locale în anumite orașe, dar nu sunt proteste naționale. Problema este ca rușii care se opun războiul să își coordineze eforturile. Deocamdată nu este clar cum o pot face.

 


Profesor Vladimir Gelman
Sursa imaginii: 
researchportal.helsinki.fi

Vladimir Yakovlevich este un politolog și scriitor rus. Fost profesor la Universitatea Europeană din Sankt Petersburg. A fost un activist al mișcării democratice ruse din Leningrad (azi Saint-Petersburg.)

Din 2012 este Profesor emerit al Finlandei la Universitatea din Helsinki, șef al departamentului de cercetare „Provocarea societății de piață autoritare” la Centrul de Studii Ruse de la Institutul Aleksanteri al Universității din Helsinki. Ca lector invitat, a ținut prelegeri la Universitatea Central Europeană, Universitatea Texas din Austin, Școala Rusă de Economie, Universitatea de Stat din Pennsylvania.