Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Spre dezamăgirea unora, în Italia n-au câștigat nici Putin, nici adepții ieșirii din UE

coalitie_italia.jpg

Liderii coaliției de dreapta câștigătoare a ultimelor alegeri legislative din Italia: Matteo Salvini (stânga imaginii), Silvio Berlusconi și Giorgia Meloni; Piazza del Popolo, Roma, 22 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Alberto Pizzoli, AFP via France24

La o sută de ani de la marșul asupra Romei, care l-a purtat pe Benito Mussolini către preluarea puterii absolute, pare ușor a spune că, odată cu victoria în alegeri a coaliției dintre dreapta și extrema dreaptă, fascismul a revenit în Italia. Lucrurile trebuie privite însă cu mai multă atenție.

Potrivit primelor informații apărute în presa europeană, programul viitoarei coaliții cuprinde, printre altele, respectarea angajamentelor luate în cadrul Alianţei Atlantice; sprijin pentru Ucraina; deplina adeziune la procesul integrării europene, cu perspectiva unei Uniuni mai politice şi mai puţin birocratice.

De asemenea, programul prevede utilizarea pe deplin a  resurselor din Planul de Relansare.  Viitorul guvern și-ar mai propune un acord cu Bruxelles-ul pentru o revizuire a Planului de Relansare, în cadrul reglementărilor europene.

Departe, așadar, de un "Ital-exit" sau de spargerea solidarității europene față de  Ucraina invadată, așa cum visau suporterii Rusiei din întreaga Europă, inclusiv din România.

 

Ce este "tehno-suveranismul"

Într-un articol de opinie din Le Monde, Gilles Gressani, directorul revistei „Le Grand Continent", crede că victoria partidului Fratelli d'Italia ar putea anunţa apariția a unei noi formule politice care s-ar numi „tehno-suveranism". O sinteză între logica tehnocratică, acceptarea dimensiunii europene a Alianţei Atlantice, valori foarte conservatoare şi autorităţi neonaţionaliste.

Autorul observă că Giorgia Meloni a marcat un punct de cotitură în linia partidului său: sprijinirea efortului de război din Ucraina și alinierea, cel puțin parțială, la Europa.

Această remarcă poate fi pusă în legătură cu un recent studiu al Pew Research, realizat printre susținătorii partidelor de extremă dreapta. Constatarea este că, în rândul acestora, sprijinul pentru Rusia a scăzut puternic după invadarea Ucrainei.

Dacă e să ne referim la Italia, opiniile favorabile Rusiei au scăzut de la 64% în 2020 la 15% în 2022 în cazul susținătorilor Ligii lui Matteo Salvini. Aceasta poate fi una din explicațiile pentru rezultatul foarte slab obținut de acesta în ultimele alegeri – Meloni i-a preluat elementele identitare și antimigrație, nu și discursul pro-putinist.

Dar scăderi substanțiale ale sprijinului pentru Rusia se constată și în electoratele altor partide de extremă dreapta din Europa, de la Adunarea Națională franceză la Partidul Libertății din Țările de Jos sau Vox din Spania.

Să fie, oare, apariția Georgiei Meloni un semn prevestitor al unei schimbări de abordare în întreaga Europă?

S-ar părea că și pe acest teren, invadarea Ucrainei a produs un șoc. Putin era bun cât timp submina Uniunea Europeană (sau actuala Uniune Europeană) prin discurs , troli și campanii de dezinformare. Atunci când o face prin forța armelor pare să fie prea mult chiar și pentru cea mai mare parte a electoratului de extremă dreapta din Europa – păcat că studiul Pew Research nu a cuprins și România, ar fi fost foarte interesant.

 

Atenție la Salvini!

Revenind la Italia, această schimbare de direcție a Georgiei Meloni trebuie probată acum prin fapte.

Iar o altă problemă o reprezintă tocmai partenerii de coaliție. Politologul italian Daniele Albertazzi rezumă situația pentru Politico.

El crede că este doar o chestiune de timp până când Salvini, în special, va începe să se agite. „Va fi o lună de miere, pentru că electoratul este acum complet aliniat în spatele noului guvern. Dar după aproximativ șase luni, Salvini va începe să critice din interior – pe probleme precum reducerea prea lentă a impozitelor sau sancțiunile. Aceasta este metoda de guvernare a Ligii: un picior înăuntru și unul afară, în opoziție."

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 29 septembrie 2022