Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dosarul BMW-Poliția Română: Semnele mari de întrebare din caietul de sarcini, analizate pe rând

bmw.jpg

BMW a fost singura companie înscrisă în cursa de obținere a contractului de achiziție a 600 de autovehicule de către Poliția Română
Sursa imaginii: 
Facebook/BMW

Poliția Română a respins acuzațiile că licitația pentru achiziția de mașini noi ar fi fost făcută cu dedicație pentru compania BMW. Într-un comunicat oficial, Poliția susține că obiectivul general al proiectului a fost creșterea gradului de siguranță rutieră și scăderea numărului persoanelor decedate în accidentele de circulație. Suspiciunile au apărut după ce BMW a fost singura companie înscrisă în cursa de obținere a contractului care se apropie de 100 de milioane de lei, plătiți pentru cele 600 de autovehicule cu care va fi dotată Poliția Română. Într-un interviu la RFI, Cristian Tudor, expert în domeniul auto, explică faptul că în caietul de sarcini întocmit pentru această licitație există „o amestecătură de criterii logice și criterii care nu sunt relevante”.

Cristian Tudor: Cred că în primul rând ar trebui să separăm aceste cerințe în două categorii. O categorie care să fie legată de performanțe. Caietul de sarcini cuprinde aceste lucruri, de exemplu, viteza maximă minim 210 km/h sau accelerație de la 0 la 100 km/h în maxim 8 secunde, care sunt absolut în regulă și ar trebui să fie cuprinse într-o asemenea licitației. Însă sunt și alte puncte care ar trebui puse într-o altă categorie, care țin mai mult de caracteristici sau de specificații și care sunt alegerea producătorului și care nu au legătură cu performanțele mașinii. Aici am putea să încadrăm cilindreea minimă 1900 cm3 sau motor minim cu 4 cilindri. Am putea să mai încadrăm cerințele legate de un anumit tip de cutie de viteze.

Reporter: Dumneavoastră spuneți că acest caiet de sarcini conține prea multe caracteristici foarte specifice, în loc să se axeze mai mult pe performanțele pe care trebuie să le aibă mașinile poliției? Asta contează mai mult, nu? Un motor mare cred că poate pierde cursa cu un motor care este mai eficient, cu mai mulți cai putere...

CT: Sigur. Este mult mai puțin relevant să avem o cerință legată de caracteristici tehnice care țin de alegere producătorului. Dacă un producător poate să facă un motor de 1500 cm3 care este mai performant decât unul de 1900 cm3, este absolut în regulă. De ce să nu îl putem înscrie în această licitație? Aceste cerințe legate de caracteristici care nu au legătură cu performanțele, care sunt cele care contează în final, inclusiv pentru Poliția Română, nu au ce căuta din punctul meu de vedere într-un asemenea caiet de sarcini.

Rep: Vedeți vreo logică pentru care au fost trecute atât de multe caracteristici și poate mult mai puține criterii de performanță pentru mașini? Presa a interpretat ulterior că un singur producător a mai reușit să îndeplinească toate aceste cerințe. Acesta a fost BMW. De aici au apărut și speculațiile. Există vreo altă logică, care poate ne scapă nouă, pentru care au fost alese atât de multe criterii despre care vorbeam și s-a mers mai puțin pe ideea de performanță cu orice criterii îndeplinite de ceilalți mari producători? Poate aceștia au motoare puțin diferite, dar la fel de fiabile, la fel de puternice.

CT: După cum spuneam, în acest caiet de sarcini există o amestecătură de criterii care sunt logice, care țin de performanțele mașinii, care trebuie incluse acolo, care sunt absolut în regulă și altele care, din păcate nu au neapărat o logică, nu sunt foarte relevante. De exemplu, o cilindrie minimă în caietul de sarcini nu este un criteriu relevant. Iarăși, înălțimea maximă pentru mașină nu este foarte relevantă pentru că se poate imediat specula, așa cum s-a și întâmplat, că sunt excluse anumite mărci, anumite modele de mașini din această licitație. Asta e ceea ce s-a întâmplat în final. De asta a apărut și toată această discuție. Pentru că avem un singur participant și câștigător în mod automat al acestei licitații.

Ascultă:

Drulă: Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți

Într-o postare pe Facebook, președintele USR, Cătălin Drulă, explică modul în care, în opinia sa, au fost excluse din licitație alți producători importanți, care ar fi putut intra în cursă cu mașini la fel de performante ca cele fabricate de BMW.

Postarea integrală:

A ieșit astăzi Poliția lui Bode să mintă pentru el și Iohannis, despre licitația pentru 600 de BMW-uri.
Cu un minim efort, am documentat cum au făcut băieții o licitație cu dedicație.
Să zicem că vrei să cumperi 600 de BMW-uri 320ix de la prietenul președintelui.
Ai putea să ceri o berlină, relativ puternică (min. 175 cai putere), pe benzină, cu cutie automată, tracțiune integrală, accelerație de la 0-100km/h în cel mult 8 secunde.
Ai putea.
Dar ce te faci dacă vine un ofertant cu Skoda Octavia 2.0 TSI DSG 4X4 care se potrivește la toate, dar costă numai 28.000€ pe când BMW-ul e 38.600€?
Cum ce faci? Pui în caietul de sarcini înălțime maximă de 1450mm și Octavia nu se califică pentru că are 1469mm.
Bonus: elimini și Volkswagen Passat-ul care are 1456mm.
Dar cum scapi de Audi A4 40 TFSI quattro care costă tot 38.600€ și se potrivește la toate cerințele sau le depășește?
Cutie de viteze automată CU MINIM 8+1 TREPTE. Ce să vezi? Pe A4 e S-tronic cu 7+1 trepte. O diferența irelevantă în practică și mai ales în practica poliției.
Faci o căutare de piață și vezi că se mai potrivesc niște modele care te-ar putea amenința.
Mercedes C 200 4MATIC. Ăsta e periculos. Are tot ce are și BMW-ul, ba chiar și cutie cu 9+1 trepte (9G-TRONIC). Prețul e competitiv, 41.000€, deci riști dacă nu-l elimini.
Soluția? Motor de minim 1,9 litri. Mercedesul are doar 1,5 litri, deși scoate din ei 224 de cai-putere și te lipește de scaun la 7,1 secunde până la 100km/h.
Afară și cu C200.
Ce rămâne care să se potrivească cu specificația ta? Numai variante care nu pot concura. Un Mercedes C300 4MATIC de 47.000 €, un Alfa Romeo Giulia Veloce de 50.000 € și un Jaguar XE P300 AWD cu producție și disponibilitate mică.
Ți-a reușit dedicația, președintele și prietenul său sunt mulțumiți.
*toate prețurile sunt cele de listă, fără TVA inclus