Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Activist civic, condamnat de regimul de la Tiraspol după ce a criticat deschis războiul din Ucraina

militie_transnistria.jpg

Sursa imaginii: 
Valeria Vițu / RFI

Un activist civic din stânga Nistrului a fost condamnat de regimul de la Tiraspol după ce a criticat deschis războiul din Ucraina. Asociația Promo-Lex anunță că, pe 26 septembrie, așa-numita judecătorie a orașului Tiraspol l-a condamnat pe Victor Pleșcanov la trei ani și două luni privațiune de libertate pentru ”incitare la extremism”. Bărbatul este un activist civic din regiunea transnistreană, în vârstă de 58 de ani, care în ultimii ani a avut permanent un discurs și o poziție critică împotriva abuzurilor comise în regiunea transnistreană.

Odată cu invazia Rusiei în Ucraina pe 24 februarie, Victor Pleșcanov a criticat abuzurile comise de armata rusă, inclusiv ilegalitatea dislocării acesteia în regiunea transnistreană.

Potrivit avocaților Asociației Promo-Lex, organizație care promovează drepturile omului în stânga Nistrului, pe 10 iunie 2022, activistul civic a fost privat de libertate contravențional pentru 5 zile pentru ”huliganism”. Motivul ”condamnării” a fost că, în timp ce se afla într-un magazin de țesături din orașul Tiraspol, bărbatul a spus că va agăța drapelul Ucrainei pe balcon și ar fi insultat așa-numitul minister al securității de stat din regiunea transnistreană.  În timpul privării de libertate, domiciliul acestuia a fost percheziționat de structurile locale de securitate, fiind ridicate ilegal mai multe bunuri, inclusiv calculatorul personal. Soția fiind informată verbal că în privința lui Victor este pornită o ”cauză penală” pentru ”incitare la extremism prin intermediul internetului și a mass-mediei”.

Pe 15 iunie 2022, Victor Pleșcanov nu a mai fost eliberat din detenție. Soția acestuia a aflat ulterior că în privința lui a fost aplicată o altă măsură – ”arestul preventiv”, ulterior a fost prelungit.

Iar pe 26 septembrie 2022,  într-o ședință închisă, ”judecătoria orașului Tiraspol” l-a ”condamnat” pe Victor Pleșcanov la 3 ani și 2 luni privațiune de libertate pentru ”incitare la extremism”. Pedeapsă ce urmează s-o execute în regim colonie – închisoare cu regim deschis de executare a pedepsei. Până în prezent, Victor este deținut în așa-numitul Izolator de detenție preventivă nr. 3 din orașul Tiraspol, afirmă avocații Promo-Lex.

”În ciuda eforturilor depuse, la o distanță de aproape 4 luni de la privarea de libertate, soția acestuia nu are acces la materialele cauzei inclusiv de la așa numitul avocat delegat, actele cauzei fiind considerate secrete. Totodată soția activistului a avut o singură întrevedere cu Victor și nu cunoaște detalii despre starea de sănătate a acestuia la moment. Chiar dacă a depus cerere de recurs împotriva ”sentinței de condamnare”, soția nu crede că va avea vreun efect în privința pedepsei aplicate.

În iunie 2022, autoritățile constituționale de la Chișinău au cerut Tiraspolului să înceteze ”persecutarea și intimidarea” lui Victor Pleșcanov. ”Aparent, această reacție nu a fost suficientă. Cu părere de rău, constatăm că, cazurile de ”condamnare” ale locuitorilor din stânga Nistrului pentru fapte de ”incitare la extremism” sau alte fapte similare, au loc tot mai des, iar victimele acestui fenomen nu au posibilitate să-și apere drepturile sale. Persecuții care au fost ”legalizate” de către Vadim Krasnoselskii odată cu aprobarea în martie 2020 a așa-numitei ”Strategii de combatere a extremismului în regiunea transnistreană”, mai susțin avocații de la Chișinău.

În acest context, Asociația Promo-LEX reiterează apelurile anterioare și solicită repetat implicarea plenară a autorităților Republicii Moldova, dar și a organizațiilor internaționale și misiunilor diplomatice pentru a monitoriza atent situația libertății de exprimare în regiunea transnistreană. De asemenea, avocații moldoveni solicită eforturi prompte pentru eliberarea necondiționată a lui Victor Pleșcanov, și aplicarea măsurilor de protecție în privința familiei acestuia. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre primul caz de condamnare la Tiraspol pentru critica deschisă a războiului din Ucraina