Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Noi critici dure, pentru Cîmpeanu: Când a plagiat, ministrul Educației a furat din viitorul copiilor noștri

cimpeanu.jpg

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu
Sursa imaginii: 
Facebook/Sorin Cîmpeanu

„Ministrul Educației a furat din viitorul copiilor noștri atunci când a plagiat”, a afirmat, într-un interviu acordat RFI, Oana Gheorghiu, co-fondatoarea Asociației Dăruiește Viață. Ea s-a numărat printre reprezentanții societății civile care au participat miercuri la un protest în fața Ministerului Educației. Manifestația a fost organizată împotriva ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu, acuzat de plagiat. „E nevoie de curățenie în societatea românească, iar acest lucru poate fi făcut din postura de cetățean”, mai spune Oana Gheorghiu.

Oana Gheorghiu: Am ales să mă duc la acest protest în primul rând pentru că cred că este absolută nevoie ca societatea noastră să pună la locul cuvenit plagiatul. Am observat în jurul meu oameni care spun că nu e mare lucru că a copiat niște texte. Cred că nevoie ca noi toți să înțelegem, că plagiatul este un furt și este la fel de grav sau poate mai grav decât alte forme de furt. Iar în cazul domnului ministru al educației cred că este un furt din viitorul copiilor noștri și din viitorul țării. Dânsul este cel care gestionează soarta educației din România. Dânsul este cel care ar trebui să facă ordine în ceea ce se întâmplă în educației. Și să ceară excluderea unor studenți, a unor elevi care copiază din examene sau atunci când copiază la lucrări, dânsul fiind unul dintre cei care a copiat pentru a ajunge să dețină astfel de funcții înalte?

Reporter: Cum vi se pare, în ansamblu, atitudinea ministrului educației și a premierului? Ambii sunt acuzați de plagiat în tezele de doctorat. Ambii sunt încă în funcție. Ambii sunt deținători ai unor funcții extrem de importante în executivul României. Ba mai mult, am văzut și demersuri pentru blocarea investigațiilor specifice în astfel de cazuri. Am văzut chiar desființarea acelei instituții care poate da verdicte clare în cazurile de plagiat și care poate lua măsura de retragere a titlurilor de doctor. Cum vedeți dumneavoastră, ca reprezentant al societății civile, acest tip atitudine din partea unor personaje extrem de importante aflate la conducerea unor instituții esențiale în România, pentru statul de drept și pentru bunul mers al democrației?

OG: Îmi este greu să îi înțeleg pe oamenii care plagiază și ajung în astfel de funcții. Dar îmi este și mai greu să înțeleg cum de au niște reacții atât de ciudate atunci când sunt puși în fața faptelor pe care le-au făcut. Cum poți să spui că cei care îți cer demisia, de fapt vor să blocheze reforma educației. Lucrul ăsta mi se pare de-a dreptul hilar. Cineva care a plagiat și care a obținut o astfel de funcție prin plagiat vorbește despre alți oameni că ei blochează reforma. Este incredibil. Cred că ar trebui să nu mai tolerăm asta și societatea să devină mai conștientă în ceea ce privește gravitatea plagiatului. Cât despre cei care ocupă funcții, cred că a fost o practică mulți ani în România ca toată lumea să obțină doctorate sau titluri prin plagiat. Cred că ar trebui să scoatem la lumină lucrul ăsta. Să spunem franc în față și să punem pe masă situația. Cei care au făcut asta să recunoască că a fost o greșeală, să și-o asume și să trăiască cu ea, dar într-un fel în care mai există demnitate. Da, oamenii greșesc, dar ar trebui să o recunoască. Să admită că au făcut asta și să își asume. Să găsească o cale de a trăi mai departe cu asta fără să o facă normală. Plagiatul nu e normalitate.

Rep: Fără doar și poate plagiatul și furtul intelectual duce la impostură, duce la accederea mai ușoară în niște funcții extrem de importante. Dumneavoastră, doamna Oana Gheorghiu, cofondatoarea asociației Dăruiește viață, ce susține acel proiect, pe care îl știm bine, de construire a unui spital, în toți acei ani în  care v-ați chinuit să strângeți bani pentru acest spital și să face lucrurile să meargă, v-ați lovit de oameni aflați în poziții de decizie, oameni care nu prea aveau ce căuta pe acolo, poate puși în funcții politice, dar care în nicidecum să se ridice la rangul funcției lor?

OG: Ne-am lovit de fel de fel de oameni. Cu mulți dintre ei am avut și conflicte mai mult sau mai puțin publice. Cred că e nevoie de curățenie în societatea românească. Și asta poate fi făcută din postura de cetățean. Eu am fost astăzi în fața Ministerului învățământului ca un cetățean și cred că o să îmi beau și mâine cafeaua acolo. Pur și simplu un cetățean care se uită la viitorul acestei țări și care înțelege că nu e normal să mai tolerăm lucrurile așa

Ascultă:

 
Oana Gheorghiu, despre cazul Cîmpeanu