Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Europa începe să-și piardă răbdarea cu Serbia. Ce va alege Belgradul: UE sau Rusia?

belgrad_rusia1.jpg

Demonstrație de susținere a războiului lui Putin împotriva Ucrainei, la Belgrad, Serbia, 4 martie 2022
Sursa imaginii: 
REUTERS/Stefan Stojanovic

Poziția cel puțin ambiguă a Serbiei în privința războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei s-ar putea să aibă urmări în procesul de extindere a Uniunii Europene. Belgradul este pe cale de a fi pus în situația de a alege: Europa sau Rusia.

Grupul social-democrat din Parlamentul European, S&D, a transmis joi că va introduce în următorul raport privind extinderea o prevedere prin care va condiționa continuarea negocierilor de aderare cu Serbia de alinierea acesteia la sancțiunile împotriva Rusiei.

„UE nu poate continua negocierile de aderare cu Serbia dacă aceasta nu se aliniază la sancțiunile UE împotriva Rusiei. Aceasta este ceea ce vom spune în viitorul raport al Parlamentului privind extinderea", a transmis grupul S&D într-o postare pe paginile de socializare.

Într-adevăr, de la declanșarea invaziei, poziția Belgradului a fost una plină de ambiguități. Serbia a condamnat, verbal, invazia, dar nu a aderat la sancțiunile împotriva Rusiei dictate de tabăra occidentală.

Mai mult, capitala sârbă a găzduit o impresionantă demonstrație de solidaritate cu Rusia, manifestanții fluturând steagurile Federației Ruse și arborând litera "Z", simbolul ales de agresorii ruși.

În același timp, Serbia a anunțat că nu recunoaște referendumurile de aderare la Federația Rusă, organizate de Moscova în cele patru regiuni ocupate pe teritoriul Ucrainei.

 

 Un controversat acord cu Rusia

Săptămâna trecută, ministrul sârb de externe a semnat împreună cu omologul său rus un plan de consultări pentru perioada 2023-2024. Acordul a fost criticat de Uniunea Europeană, un purtător de cuvânt al Comisiei remarcând faptul că acesta a fost încheiat la puțin timp după ce Moscova a anunțat o mobilizare parțială, ca răspuns la eșecurile suferite în Campania din Ucraina.

"UE a pus foarte clar în vedere țărilor candidate că relațiile cu Rusia, în condițiile actuale, nu pot continua ca de obicei", a spus un purtător de cuvânt de la Bruxelles.

 

Negocieri fără progrese și un regim autoritarist

Să mai spunem că Parlamentul European joacă un rol important, deși nu decisiv, în procesul negocierilor de extindere, purtate de Comisie, în numele Consiliului. Dar Comisia, ca și Consiliul, țin cont de opiniile Parlamentului. Iar după mesajul tranșant din partea Comisiei Europene, semnalul din Legislativul european trebuie să dea de gândit la Belgrad.

Aceasta, în situația în care Serbia chiar își dorește cu adevărat să adere la Uniunea Europeană. Negocierile au început din 2015, însă progresele sunt infime. Între timp, președintele Alexandr Vucic a dezvoltat un regim autoritarist, fiind acuzat de fraude electorale și abuzuri la adresa jurnaliștilor independenți și organizațiilor neguvernamentale.

Dar țara a continuat, în toată această perioadă, să se bucure de avantajele acordului de asociere, care presupune o zonă de liber schimb și circulația fără vize a cetățenilor sârbi în Uniunea Europeană.

Dar ultimele semnale indică faptul că răbdarea instituțiilor europene este pe sfârșite și, în contextul războiului declanșat de Rusia, Belgradul trebuie să spună clar în ce echipă vrea să joace.

 

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

 
Rubrica Eurocronica din 30 septembrie 2022