Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Vladimir Putin cere pace și reia temele propagandei anti-occidentale ale Kremlinului

2022-09-30t130845z_2038951528_rc2prw954jbr_rtrmadp_3_ukraine-crisis-putin.jpg

Președintele rus Vladimir Putin rostește un discurs în timpul ceremoniei de declarare a anexării teritoriilor controlate de Rusia din patru regiuni ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia
Președintele rus Vladimir Putin rostește un discurs în timpul ceremoniei de declarare a anexării teritoriilor controlate de Rusia din patru regiuni ucrainene Donețk, Luhansk, Kherson și Zaporizhzhia, după organizarea a ceea ce autoritățile ruse au numit referendumuri în zonele ocupate ale Ucrainei care au fost condamnate de Kiev și de guvernele din întreaga lume (30 septembrie)
Sursa imaginii: 
Sputnik/Grigory Sysoyev/Kremlin via REUTERS

Vladimir Putin a oficializat, formal, anexarea a patru regiuni ucrainene ocupate de armata rusă după invazia declanșată la 24 februarie. Pentru prima dată, însă, în discursul său s-a făcut auzită și o invitație la negocieri adresată Ucrainei.

Discursul a avut loc după referendumurile organizate de Rusia în teritoriile ocupate, o mișcare condamnată de comunitatea internațională. Dar discursul vine și pe fundalul unei catastrofe militare înregistrate de Rusia în regiunile din estul Ucrainei. Ofensiva armatei ucrainene declanșată cu câteva săptămâni în urmă, a pus pe fugă trupele ruse. Chiar în ziua discursului lui Putin, armatele ruse au fost încercuite în zona localității Liman, un punct strategic care poate deschide calea armatelor ucrainene către Donețk.

Pace condiționată de anexări

Președintele Vladimir Putin a cerut Kievului să oprească focul și s-a declarat gata se așeze la masa negocierilor. El a condiționat însă pacea de păstrarea teritoriilor pe care armatele sale au reușit să le ocupe după invazia din 24 februarie.

"Vreau ca toți cei de la Kiev și Occidentul să audă dorința celor din Zaporojie și Donbas, care vor deveni cetățeni au Rusiei pentru totdeauna", a afirmat Vladimir Putin.

 

Contestarea prăbușirii URSS

Președintele rus și-a reluat teoriile privind inexistența națiunii ucrainene și a acuzat Occidentul că poartă vina pentru prăbușirea Uniunii Sovietice. El a afirmat că oamenii din fostele republici sovietice care și-au proclamat independența în 1991 nu știau, în realitate, ce li se întâmplă.

Astfel, Kremlinul pune sub semnul întrebării independența tuturor națiunilor care s-au desprins de URSS, de la baltici și moldoveni la armeni, georgieni sau națiunile central-asiatice.

 

Un atac la adresa Vestului

Dar cea mai mare parte a discursului Kremlinului a fost un atac verbal asupra Occidentului, Ucraina fiind uitată.

Putin a contestat deschis ordinea globală de după prăbușirea comunismului, spunând că aceasta s-a clădit fără consultarea Rusiei. De asemenea, el a acuzat Occidentul că duce un război hibrid împotriva Rusiei, pe care vrea să o transforme într-o colonie.

Niciunul din narativele propagandei ruse nu a fost uitat de Vladimir Putin, în discursul său: Occidentul care și-a clădit bunăstarea prin sclavagism și colonialism, Occidentul care generează catastrofe umanitare pentru propriul profit, Occidentul care decide cine are nevoie de autodeterminare și cine nu, Occidentul care a ocupat Coreea și Vietnamul, occidentalii care sunt barbari moderni și sabotori.

Putin i-a acuzat pe "anglo-saxoni" pentru distrugerea conductelor de gaz de sub Marea Baltică și a reluat teza propagandei ruse potrivit cărora elitele politice ale Europei sunt trădătoare deoarece cooperează cu Statele Unite, care vor să distrugă piețele europene.

 

Mesaj către China și alți posibili aliați

Rusofobia, o altă marotă a Kremlinului, a fost, la rândul ei invocată – un mijloc prin care Occidentul vrea să înrobească Rusia, a afirmat Vladimir Putin.

Au fost prezente în discurs multe alte elemente cunoscute ale propagandei ruse, larg preluate în ultimii ani de lideri populiști și medii de dezinformare: decăderea morală a Occidentului, politicile de gen, migrația, toate adăugate binecunoscutei teorii potrivit căreia Vestul transformă națiunile mai mici în colonii.  

În contextul în care state potențial aliate sau care s-au manifestat neutru la declanșarea invaziei, precum China sau India, s-au îndepărtat de Rusia după lansarea amenințărilor nucleare și organizarea referendumurilor, Vladimir Putin a răspuns fluturând o amenințare: Statele Unite vor să construiască o axă până la Seul, împotriva națiunilor suverane, iar Rusia, Iran, China și multe țări sunt pe această listă.

 

Dar amenințarea nucleară?

Putin nu a formulat-o în mod direct, dar a amintit că Statele Unite sunt cele care au folosit arma atomică asupra Japoniei – cu alte cuvinte, există un precedent.

Într-o primă reacție, liderii Celor 27 au replicat că Uniunea Europeană condamnă ferm anexarea de către Rusia a regiunilor ocupate din Ucraina. Uniunea Europeană a reiterat că nu va recunoaște niciodată referendumurile „ilegale" și a promis că își va înăspri sancțiunile.

La rândul său, Guvernul României a condamnat ceea ce a numit "comportamentul iresponsabil al Rusiei, care nu are alt scop decât să pună în pericol perspectivele de pace și securitate internațională. Continuăm să susținem principiile dreptului internațional", a transmis Palatul Victoria.