Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Johannes Hahn, la Chișinău: ”UE va ajuta R.Moldova în cazul în care Gazprom sistează livrările de gaze”

hahn1.jpg

Comisarul european Johannes Hahn, în vizită la Chișinău, 30 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
Președinția R.Moldova

R.Moldova riscă să rămână, din 1 octombrie, fără gaze naturale. Deși au rămas ore numărate, autoritățile de la Chișinău nu știu dacă concernul rus va sista sau nu livrările de gaz. Moldovagaz, companie fiică a Gazprom, a anunțat, vineri, că a transferat către gigantul rus partea restantă a avansului pentru luna septembrie curent în valoare de 23,898 milioane dolari. Astfel, compania și-a îndeplinit integral obligațiile de plată a avansului, cu ajutorul Guvernului R. Moldova. Între timp, Comisarul European pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn, aflat vineri, într-o vizită de lucru la Chișinău, a dat asigurări că UE va ajuta R.Moldova, în cazul în care Gazprom sistează livrările de gaze naturale.

”În cazul în care acest lucru se va întâmpla cu adevărat, noi am văzut recent că Rusia nu își onorează nici un fel de obligațiuni, nu-și  respectă angajamentele, vom face totul ce ne stă în puteri, și asta a fost una din temele de discuții, să vedem cum putem ajuta cu adevărat Republica Moldova ca în această situație să beneficieze de volumul necesar de gaz, la un preț rezonabil. Suntem absolut conștienți de constrângerile bugetare din Moldova. Este inimaginabil să punem o presiune și mai mare pe bugetul R.Moldova”, a declarat comisarul european pentru Buget și Administrație, Johannes Hahn.

Oficialul a mai menționat că există o perspectivă europeană clară pentru Republica Moldova. Există și o determinare enormă, inclusiv în cadrul Guvernului și în rândul majorității paramentare pentru a urma anume această direcție, dar și pentru a combate corupția și a obține independența justiției.

De partea sa, președinta Maia Sandu a afirmat că pentru R.Moldova acum este existențială problema energetică, fiind cea mai vulnerabilă țară de pe continentul european în acest sens.”Ne confruntăm cu riscul întreruperii furnizării gazelor și a curentului electric, iar prețurile la resursele energetice sunt volatile și foarte înalte. Autoritățile depun eforturi pentru a asigura țara cu energie și pentru a oferi oamenilor compensații, dar avem nevoie de ajutorul partenerilor noștri europeni pentru a face față provocărilor fără de precedent prin care trecem”.

În același timp, șefa statului și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul oferit în ultimele luni de UE - inclusiv liberalizarea temporară a comerțului cu șapte produse agricole moldovenești pe piața europeană și a transportului rutier de mărfuri. ”În ciuda crizelor, Moldova continuă să avanseze pe calea reformelor, iar cea mai importantă realizare este obținerea statutului de țară candidată la UE. Integrarea europeană este proiectul nostru național, pentru că vrem să construim în Moldova o țară în care oamenii vor și pot să trăiască bine”, a conchis președinta Maia Sandu.

Trebuie spus că, Moldovagaz a anunțat, vineri, că a transferat către Gazprom partea restantă a avansului pentru luna septembrie curent în sumă de 23,898 milioane dolari. Astfel, cu asistența Guvernului Republicii Moldova, compania și-a îndeplinit integral obligațiile de plată a avansului către principalul furnizor de gaze naturale al țării în valoare totală de 35,898 milioane dolari, anunță compania într-un comunicat, fără a precizat daca Gazprom va continua să livreze gaze naturale R.Moldova, după 1 octombrie.

Potrivit vicepremierului moldovean, Andrei Spînu, ”întrucât Gazprom nu a confirmat până azi continuitatea livrărilor de gaze naturale, Guvernul se pregătește de câteva scenarii pentru a diminua aceste riscuri și anume - cumpără păcură pentru Termoelectrica, crește stocurile de gaz și ia măsuri pentru reducerea consumului. Între timp, Energocom se pregătește pentru a achiziționa gaz de pe piață”. ”Republica Moldova este o țară mică, însă merită respectul țărilor lumii, oricât de mari sau mici ar fi acestea. Interesul nostru primordial este ca cetățenii moldoveni să trăiască în pace, în siguranță, să aibă venituri bune și stabile. De aceea, este important să rezistăm. De aceea, este important să acționăm ca o țară unită”, a punctat Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre ajutorul UE pentru R.Moldova, în contextul crizei energetice