Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Regele Charles al III-lea al Marii Britanii nu va mai participa la summit-ul schimbărilor climatice Cop27 la “sfatul” prim ministrei Liz Truss

regele_charles_si_liz_truss.png

Regele Charles al III-lea și prim ministra Liz Truss
Regele Charles al III-lea a fost obligat să țină cont de obiecțiile prim ministrei Liz Truss și să-și anuleze participarea la summitul Cop27
Sursa imaginii: 
Captură video

Noul monarh britanic, Regele Charles al III-lea a trebuit să abandoneze participarea sa luna viitoare la al 27-lea summit privind schimbările climatice, fiind sfătuit în această privință de noua prim ministră Liz Truss. Această schimbare riscă să încordeze relațiile dintre suveran și șefa guvernului britanic, scrie Sunday Times.

Regele Charles, care i-a succedat mamei sale Elisabeta a II-a în urma decesului acesteia pe 8 septembrie, este un activist pasionat al protecției mediului și intenționa să țină un discurs la reuniunea liderilor mondiali din Egipt, la Sharm el-Sheikh, între 6 și 18 noiembrie, unde fusese invitat să participe.

Este puțin probabil că însăși Truss să participe la acest summit și ea și-ar fi expus obiecțiile la planurile regelui în cursul audienței săptămânale, desfășurată între patru ochi la Palatul Buckingham.  

Este posibil ca această decizie să alimenteze tensiunile dintre noua prim-ministră, numită de regină în funcție cu două zile înaintea decesului ei și noul monarh, deși o sursă de la cabinetul lui Truss a declarat pentru Sunday Ttimes că audiența a fost cordială și că "nu a existat nicio dispută".

"Palatul și guvernul au luat în considerare separat și apoi au convenit împreună că ar putea exista opțiuni mai potrivite pentru prima vizită de stat a regelui." a declarat o sursă guvernamentală pentru Sunday Times.

O sursă din anturajul regelui a spus că decizia a fost luată "în întregime în spiritul de a fi mereu atent ca rege că acționează la sfatul guvernului".

Potrivit practicii constituționale din Marea Britanie, suveranul acționează numai la sfatul guvernului și aceasta include călătoriile oficiale în străinătate care se desfășoară numai cu aprobarea executivului, în practică a prim ministrului zilei.

Anul trecut, pe când era încă prinț moștenitor, Charles a ținut un discurs în numele Reginei Elisabeta a II-a la summit-ul Cop26 de la Glasgow și este cunoscut pentru numeroasele sale intervenții publice în favoarea combaterii schimbărilor climatice.

El a ținut discursul de deschidere la Cop21 de la Paris în 2015, unde a făcut un apel la o "vastă campanie de tip militar" pentru a lupta împotriva schimbărilor climatice și a îndemnat liderii mondiali să aloce pentru aceasta "trilioane, nu miliarde de dolari". De asemenea, el a jucat un rol esențial în convocarea și încurajarea liderilor mondiali să semneze Acordul de la Paris privind schimbările climatice.

Dar anularea participării regelui la Cop27 poate semnala și alte schimbări, de fond, în politica guvernului britanic în domeniul combaterii schimbărilor climatice.

Luna trecută, miniștrii au prezentat planurile de ridicare a moratoriului asupra fracturării hidraulice, de eliminare a reglementărilor de mediu de lungă durată privind poluarea apei și de reducere a barierelor pentru noile proiecte de petrol și gaze offshore.

Mai mulți miniștri ai noului cabinet condus de Truss și-au exprimat rezerve cu privire la angajamentul asumat de Marea Britanie de a ajunge la emisii de carbon nete zero până în 2050.