Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Președintele Klaus Iohannis a semnat o declarație comună cu mai mulți lideri europeni: "Susținem aderarea Ucrainei la NATO. Cerem Rusiei să se retragă"

iohannis.jpg

Sursa imaginii: 
presidency.ro

Președintele Klaus Iohannis a transmis un punct de vedere comun cu liderii statelor Europei Centrale și de Est, prin care își arată susținerea pentru aderarea Ucrainei la NATO.

 

”Noi, președinții Europei Centrale și de Est, țări ai căror lideri au vizitat Kievul în timpul războiului și au fost martori cu ochii lor la efectele agresiunii ruse, nu putem rămâne tăcuți în fața încălcării flagrante a dreptului internațional de către Federația Rusă și, prin urmare, transmitem următoarele: Reiterăm sprijinul nostru pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei", au transmis liderii în declarația comună transmită de Administrația Prezidențială. 

"Nu recunoaștem și nu vom recunoaște niciodată încercările Rusiei de a anexa vreun teritoriu ucrainean. Suntem ferm în sprijinul deciziei Summit-ului NATO de la București din 2008 privind viitoarea aderare a Ucrainei. Susținem Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei Rusiei, cerem Rusiei să se retragă imediat din toate teritoriile ocupate și încurajăm toți Aliații să-și mărească substanțial ajutorul militar acordat Ucrainei. Toți cei care comit crime de agresiune trebuie trași la răspundere și aduși în fața justiției", se mai arată în comunicat.

Declarația le aparține lui Klaus Iohannis, Președintele României, Miloš Zeman, președintele Republicii Cehe, Alar Karis, președintele Republicii Estonia, Egils Levits, președintele Republicii Letonia, Gitanas Unborn, președintele Republicii Lituania, Stevo Pendarovski, președintele Republicii Macedonia de Nord, Milo Đukanović, președintele Republicii Muntenegru, Andrzej Duda, președintele Republicii Polone, Zuzana Čaputová, președintele Republicii Slovace.