Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis cere norme legale explicite pentru combaterea plagiatului

iohannis.jpg

Președintele Klaus Iohannis în conferință de presă la Palatul Cotroceni, marți, 5 iulie 2022.
Sursa imaginii: 
Administrația Prezidențială a României / presidency.ro

Legile educaţiei trebuie să cuprindă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea plagiatului, pentru că acesta reprezintă un "fenomen toxic al mediului educaţional", a spus președintele Iohannis în discursul rostit luni la ceremonia de deschidere a anului universitar de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu".

"Dacă actul de creaţie este fructul libertăţii, educaţia este rădăcina din care aceasta creşte şi dă naştere unei societăţi cu oameni verticali, capabili să-şi pună în valoare talentul şi competenţele, atât pentru împlinirea personală, cât şi pentru binele comun. Din acest motiv, sunt convins că avem nevoie de o reformă profundă a sistemului educaţional, pentru a-l adapta nevoilor secolului XXI şi valorilor europene în care credem.

Una dintre aceste valori este integritatea, motiv pentru care îmi doresc o paradigmă radicală, lipsită de echivoc în garantarea integrităţii şi eticii în viaţa academică. Pentru aceasta, avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional", a spus şeful statului.

El a subliniat că "miza în acest sens este însăşi credibilitatea sistemului de învăţământ superior şi a cercetării din România, dar şi viitorul nostru ca societate democratică".

"Trebuie să devină clar că obţinerea unei diplome academice reprezintă o onoare şi este condiţionată exclusiv de un merit real. O Românie educată va trebui să fie o Românie corectă, fără nicio excepţie", a afirmat Iohannis.