Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri în Bulgaria: Revine Boiko Borisov la putere?

bulgaria_borisov.jpg

Boiko Borisov (centrul imaginii) la sfârșitul campaniei electorale, Sofia, Bulgaria, 25 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© Valentina Petrov, AP via France24

Partidul fostului premier bulgar Boiko Borisov a ieșit pe primul loc în alegerile parlamentare de duminică, dar există puține speranțe de ieșire din impasul politic de la sud de Dunăre, comentează agenția France Presse, citată de Agerpres.

Partidul său conservator, GERB, a obținut 25,4% din voturi, în fața partidului reformator „Noi continuăm schimbarea" al lui Kiril Petkov (20,2%), după numărarea a 99% dintre voturi.

Va fi parlament fragmentat, în care nu se conturează o coaliție clară.

„Situația este aceeași, dacă nu chiar mai complicată decât după ultimele alegeri", a declarat pentru bTV Daniel Smilov, politolog la think tank-ul Centrul pentru Strategii Liberale.

A fost pentru a patra oară în ultimele 18 luni când bulgarii au fost chemați să își aleagă parlamentul - o perioadă de instabilitate politică fără precedent după căderea comunismului.

Cetățenii au votat fără convingere, cu o prezență la urne la minime istorice și într-un climat sumbru, cu apropierea unei ierni marcate de creșterea prețurilor și de războiul din Ucraina.

Dacă la ultimele runde de alegeri dezbaterea a fost dominată de tema corupției endemice, de data aceasta în prim-plan a fost situația economică, inflația apropiindu-se de 20% în această țară din Balcani, cea mai săracă din Uniunea Europeană.

 

Kiril Petkov spune că va rămâne în opoziție

Cinci partide politice se pare că vor intra în următorul parlament, conform rezultatelor parțiale. Rezultatele oficiale finale sunt așteptate joi.

Eforturile de a forma o coaliție funcțională sunt complicate de faptul că mulți dintre adversarii politici ai lui Borisov îl acuză pe acesta că a permis agravarea corupției generalizate în timpul guvernării sale de zece ani, care s-a încheiat anul trecut.

Unii alegători din acest cel mai sărac stat membru al Uniunii Europene spun că Borisov oferă ”stabilitate” și are experiența diplomatică necesară pentru a gestiona relația complexă a Bulgariei cu Rusia, comentează AFP.

Înainte de vot, Borisov a indicat că va fi deschis la discuții cu toate partidele politice și a făcut apel la rivalii săi să dea dovadă de „rațiune" înainte de o ”iarnă dificilă”.

Partidul „Noi continuăm schimbarea" și-a recunoscut înfrângerea și a declarat că va rămâne în opoziție.

„Ne-am angajat că nu vom intra în coaliție cu GERB și vom rămâne fideli promisiunii noastre", a declarat luni Petkov, adăugând că partidul său a rămas ferm în ceea ce privește combaterea corupției endemice.