Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alegeri prezidențiale în Brazilia: Lula da Silva victorios în primul tur

brazilia_lula_da_silva.jpg

Luiz Inacio Lula da Silva în timpul unui miting la Sao Paolo, Brazilia, 26 septembrie 2022
Sursa imaginii: 
© AMANDA PEROBELLI/REUTERS via rfi.fr

Fostul preşedinte de stânga Luiz Inacio Lula da Silva a ieşit învingător în primul tur al alegerilor prezidenţiale de duminică din Brazilia în faţa preşedintelui în exerciţiu Jair Bolsonaro, cei doi urmând să se confrunte în al doilea tur, care va avea loc pe 30 octombrie, transmite agenția națională franceză AFP, citată de Agerpres.

Luiz Inacio Lula da Silva, figură simbolică a stângii braziliene, a obţinut 47,97%, în timp ce liderul de extremă-dreapta Jair Bolsonaro a obţinut 43,60%, a anunţat Curtea Electorală Superioară după numărarea a 97,69 % din voturi.

"Lupta va continua până la victoria finală", a declarat duminică seară Luiz Inacio Lula da Silva.

Această victorie la limită este dezamăgitoare pentru Lula, pentru care sondajele estimaseră un avans mai mare şi chiar o victorie din primul tur, comentează AFP.

Preşedintele Jair Bolsonaro a rezistat mult mai bine decât s-a estimat, în contextul în care sondajele îl dădeau cu mult în urma lui Lula în intenţiile de vot (36% faţă de 50%). Pentru liderul populist, care a scăpat de o înfrângere umilitoare din primul tur, aceste patru săptămâni pot fi o şansă de a-şi mobiliza susţinătorii.

Bolsonaro păstrează șanse

O a doua rundă înseamnă încă o lună de campanie toxică, care i-a obosit constant pe alegători, începând din august. Michael Shifter de la Universitatea Georgetown a declarat pentru AFP că un al doilea tur va spori incertitudinea şi "nu ar fi surprinzător să vedem mai multe tulburări sau incidente violente".

Duminică brazilienii s-au îndreptat masiv spre secţiile de votare, unde s-au format cozi lungi, pentru a alege preşedintele, dar şi deputaţii, o treime din senatori şi guvernatorii celor 27 de state. Mulţi candidaţi din tabără lui Bolsonaro, inclusiv foşti miniştri, au fost aleşi în Congres şi ca guvernatori.

Scrutinul, la care au fost chemaţi să îşi exprime preferinţele 156 de milioane de alegători, se pare că a avut loc fără violenţe. Peste 500.000 de membri ai forţelor de securitate au fost mobilizaţi pentru a asigura securitatea scrutinului, care a avut loc în prezenţa a zeci de observatori străini

Două incertitudini au planat asupra zilei de duminică: dacă Lula va reuşi să fie ales pentru un al treilea mandat de preşedinte din primul tur şi dacă Bolsonaro va contesta rezultatul, aşa cum ameninţă de luni de zile. Enervat de întrebările insistente din partea presei, Bolsonaro, îmbrăcat în tricoul galben-verde al naţionalei de fotbal sub care purta o vestă antiglonţ, nu a vrut să spună clar dacă va recunoaşte rezultatul.

Brazilienii l-au penalizat mai puţin decât se prevedea pe preşedintele în exerciţiu în vârstă de 67 de ani pentru negarea epidemiei de COVID (soldată cu 685.000 de morţi), criza economică care afectează Brazilia, unde peste 30 de milioane de oameni suferă de foame, şi crizele care i-au marcat întreg mandatul.

Fostul preşedinte de stânga Lula (2003-2010), în vârstă de 76 de ani, are probleme în a scăpa de eticheta de corupt cu care a rămas după un uriaş scandal de corupție, care i-a adus o condamnare la 18 luni de închisoare, care până la urmă a fost prescrisă.