Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Novaya Gazeta: Occidentul i-a ajutat pe oligarhi să se îmbogățească

captura_site_novaya_gazeta.png

Novaya Gazeta Europe
Nikita Kondratyev: starea armatei noastre este deplorabilă.
Sursa imaginii: 
Novaya Gazeta Europe

„La naiba, este mult prea târziu!” spune Nikita Kondratyev, redactorul șef al Novaya Gazeta Europe când vorbim despre mea culpa făcută recent de șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care a recunoscut că UE nu a ascultat vocile jurnaliștilor ruși. Unii dintre ei, printre care și Ana Politkovskaya de la Novaya Gazeta au platit cu viața pentru a scrie ani la rând despre corupția din țara lor și personalitatea lui Vladimir Putin, atrăgând atenția Occidentului că acesta nu va renunța la ambițiile sale teritoriale.

Nikita Kondratyev și o parte dintre colegii săi au plecat din Rusia după ce a început războiul în Ucraina, deoarece noile legi ale lui Putin au făcut imposibilă publicarea ziarului. Ei realizează acum Novaya Gazeta Europe de la Berlin, un loc unde Nikita Kondratyev nu se consideră în exil și de unde vrea să se întoarcă acasă cât mai curând.

Nikita Kondratyev: Este destul de greu, s-a schimbat dramatic întreaga structrură a muncii noastre. Nu am mai reușit să ținem legătura cu anumite locuri din Rusia ori din teritoriile ocupate. Mai aveam niște jurnaliști care lucrau pe teren în Rusia, dar acum, după ce mobilizarea parțială a început în țară, au trebuit să fugă.  Acum lucrăm complet de la distanță... evident, este mult mai greu să lucrezi așa decât de la Moscova.

Reporter: Deci nu mai aveți jurnaliști pe teren...

Am avut, dar prietenii noștri au părăsit Rusia, luna aceasta din cauza mobilizării. E mai bine să fii un jurnalist viu, decât un soldat mort.

Reporter: Nikita, ce înseamnă pentru tine să fii în exil? Acum ești la Berlin...

Nikita Kondratyev: Nu consider șederea mea aici drept un exil. Sper că mai devreme sau mai târziu, ne vom muta înapoi. Este atât de greu să-ți părăsești rădăcinile și țara ca să lucrezi din altă parte.  Poate pentru mine nu e greu, pentru că vorbesc germana, dar... îți e dor de casă, nu poți fi alături de colegii tăi, alături de concetățenii tăi... toate acestea sunt dificil de trăit.

Reporter: Te simți în siguranță acum în Germania?

Nikita Kondratyev: Da, sigur... dar în zilele noastre nu prea te mai simți în siguranță nicăieri. E mai în siguranță decât în Rusia, dar nu este sigur 100%.

Reporter: Doar o parte dintre voi ați plecat. Unii dintre jurnaliștii de La Novaya Gazeta au rămas în Rusia...

Nikita Kondratyev: Da, generația mai în vârstă...

Reporter: Domnul Muratov este și el în Rusia... sau a plecat?

Nikita Kondratyev: Din motive de securitate, nu vă pot răspunde la această întrebare.

 

„Noi vorbeam de corupție, de corupția internațională din Rusia de ani de zile, iar autoritățile europene, inclusiv Ursula von der Leyen, Comisia Europeană, diverse autorități din Statele Unite, au încercat să evite aceste subiecte în special.”

 

Reporter: Cum ați reușit să vă păstrați audiența? Kremlinul...

Nikita Kondratyev: Nu am reușit deoarece, din nefericire, site-ul nostru a fost blocat la 10 zile după lansare. Există niște mijloace prin care cititorii pot avea acces la informație, precum VPN. Mulți oameni folosesc diverse servicii așa încât mai avem ceva audiență, dar a devenit tot mai dificil pentru ca aceștia să ne citească. Ne mai pot citi pe rețelele de socializare, precum Telegram, Messenger... Dar este tot mai greu pentru ei să aibă acces la informație în fiecare zi, în timp real, deoarece nu au acces la site-ul nostru.

Reporter: Șefa comisiei Europene, Ursula von der Leyen a făcut un fel de... mea culpa de curând. A admis că țările din Vest nu au ascultat vocilor jurnaliștilor ca voi. Redacția voastră a pierdut 4 jurnaliști... A rostit numele Annei Plotovskaia. Mi s-a părut impresionant. Pe tine cum te-a făcut să te simți confesiunea ei? Pentru că ați spus și ați tot spus, iar ei nu au ascultat...

Nikita Kondratyev: E prea târziu... ce pot să spun? Noi vorbeam de corupție, de corupția internațională din Rusia de ani de zile, iar autoritățile europene, inclusiv Ursula von der Leyen, Comisia Europeană, diverse autorități din Statele Unite, au încercat să evite aceste subiecte în special. Vorbeau de legea europeană și cum nu pot să îi atingă pe oligarhii ruși. Dar războiul a început și cumva au putut-o face. Au făcut ceva ce spuneau că nu pot întreprinde mai devreme. Așa că... ce a spus Ursula von der Leyen, nu a ajutat deloc.

Reporter: Crezi că este prea târziu?

Nikita Kondratyev: Da, războiul a început deja. La naiba, este mult prea târziu! A început războiul și sute de mii de oameni au murit deja. În inima Europei. E prea târziu. Iar unul din motivele din cauza căruia a început războiul, este că autoritățile Europene și alte așa numite țări civilizate, le-au oferit oligarhilor ruși posibilitatea să câștige bani, să spele bani în Europa. Iar chiar acești bani sunt folosiți acum la război.

Reporter: Crezi că Vladimir Putin mai poate fi oprit acum?

Nikita Kondratyev: Nu. Doar cauzele naturale îi mai pot opri acum pe Vladimir Putin. Nu sacțiuni, nu arme. El are arme nucleare și trebuie să facem față situației așa cum este ea acum.

 

„Armele nucleare nu au mai fost probabil verificate din epoca sovietică. Și ele cred că sunt într-o stare groaznică. Dacă Putin decide să apese butonul, pardon, să întoarcă cheia, nu știm dacă misilele nucleare vor porni sau nu.”

 

Reporter: Cauze naturale? Am vorbit cu un profesor de studii politice ruse de la Universitatea din Helsinki și el mi-a spus că pe Vladimir Putin îl poate opri doar un asasinat... Tu spui cauze naturale.

Nikita Kondratyev: Ca cetățean rus, eu nu pot exprima nici un fel de opinie asupra acestui subiect. Familia mea este în Rusia. Eu nu doresc moartea nimănui, nu vorbesc de asasinate. Eu pot vorbi de cauze legale sau naturale care îl pot opri pe Vladimir Putin.

Reporter: Crezi că este capabil să folosească arme nucleare?

Nikita Kondratyev: Eu nu știu ce e în capul lui Vladimir Putin și nimeni nu îți poate spune dacă e capabil sau nu. Dar, de când a început războiul, am putut vedea că armata rusă este într-o stare jalnică. Armele, logistica sunt învechite. Armele nucleare nu au mai fost probabil verificate din epoca sovietică. Și ele cred că sunt într-o stare groaznică. Dacă Putin decide să apese butonul, pardon, să întoarcă cheia, nu știm dacă misilele nucleare vor porni sau nu.

 

Va urma

 

Anna Politkovskaya
Nici acum nu se știe cine a ordonat asasinarea Annei Politkovskaya
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Anna Politkovskaya a fost un jurnalistă rusă și activistă pentru drepturile omului, care a relatat despre evenimentele politice din Rusia, în special, al doilea război cecen (1999–2005).

Timp de șapte ani, ea a refuzat să renunțe la reportajele despre război, în ciuda numeroaselor acte de intimidare și violență. În 2004, a publicat Rusia lui Putin, o relatare personală despre Rusia pentru un cititor occidental.

La 7 octombrie 2006, a fost ucisă în liftul blocului în care locuia. În iunie 2014, cinci bărbați au fost condamnați la închisoare pentru crimă, dar încă nu este clar cine a ordonat uciderea sa.