Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sărbătoarea naţională a Germaniei şi decalajul est-vest

ostdeutschland_2022_cover.jpg

Ilustraţie: Coperta Raportului privind estul Germaniei
Ilustraţie: Coperta Raportului privind estul Germaniei
Sursa imaginii: 
Sursa foto : William Totok

Astăzi Germania sărbătoreşte ziua unificării părţii răsăritene cu cea occidentală. Cu acest prilej au avut loc festivităţi şi ceremonii oficiale. Totodată, s-a dat publicităţii un Raport care confirmă că decalajul socio-economic, est-vest, nu a fost depăşit nici pînă-n ziua de azi.

Pe lîngă fraze sforăitoare şi declaraţii festiviste rostite şi de data aceasta la ceremonia dedicată Zilei Unităţii Germane, mai mulţi politicieni au evidenţiat şi cîteva adevăruri juste.

Anul acesta ceremonia centrală s-a desfăşurat la Erfurt, capitala landului Turingia, deoarece în prezent acest land răsăritean deţine preşedinţia în Bundesrat, în camera superioară a Parlamentului federal.

Sărbătoarea naţională a Germaniei i-a determinat pe mai mulţi şefi de guvern din răsărit să abordeze cîteva probleme delicate, peste care, de obicei, se trece cu vederea. Primul ministru al landului Turingia, Bodo Ramelow, a calificat (re)unificarea drept un „eveniment contradictoriu” („durchaus widersprüchliches Ereignis“). Pe de o parte, est-germanii şi-au cucerit drepturi elementare, dreptul la exprimarea liberă a părerilor, dreptul la libera circulaţie şi dreptul de a demonstra. Pe de altă parte, transformarea economică a produs pentru mulţi estici enorme probleme sociale. În acest context, Ramelow a criticat mai ales rolul jucat de fosta agenţie de privatizare şi închidere a întreprinderilor de stat (Treuhandanstalt) care s-a comportat ca un „topor în pădure”.

În cuvîntarea pe care a ţinut-o la Erfurt, primul ministru a condamnat agresiunea contra Ucrainei şi a spus că Putin calcă în picioare drepturile omului şi demnitatea umană. De aceea, ajutorul acordat Ucrainei constituie un „imperativ uman“.

Alţi şefi de guvern din noile landuri s-au referit la necesitatea consolidării solidarităţii interne est-vest. Premierul din Saxonia-Anhaltină, Reiner Haseloff, s-a referit la faptul că lumea trece printr-o perioadă dificilă şi de aceea este importantă coeziunea şi strîngerea unităţii. Şeful guvernului din Saxonia, Michael Kretschmer, a ţinut să precizeze (într-un interviu cu RND) că existenţa perspectivelor diferite din est şi din vest, inclusiv asupra războiului din Ucraina, trebuie acceptată.

Cu prilejul Zilei Naţionale s-a dat publicităţii şi raportul privitor la starea unităţii Germaniei. Raportul a fost prezentat la Berlin de către Carsten Schneider, responsabil din partea guvernului federal pentru landurile estice. Din acest raport rezultă că şi după 32 de ani, încă nu a fost depăşit decalajul est-vest. Acest decalaj se constată în mai toate domeniile, în cel economic, social-politic şi instituţional. E mai mult decît îngrijorător faptul că în noile landuri estice încrederea în democraţie se află în scădere. Numai 29 la sută dintre est-germani sînt mulţumiţi cu sistemul democratic. (Fenomenul poate fi observat şi în partea occidentală unde gradul de mulţumire cu democraţia a scăzut de la 65 de procente, în 2020, la 59 de procente.) Potrivit sondajelor efectuate în iulie şi august, a crescut şi numărul persoanelor care sînt de părere că libertatea de exprimare este afectată. În fosta Republică Democrată Germană (RDG/DDR) numai 43 la sută cred că-şi pot exprima liber opiniile (în vest: 58 la sută). Cu scepticism este privită şi activitatea politicienilor. În est, numai 32 la sută din populaţie crede că politicienii sînt interesaţi de binele ţării (în vest 42 la sută). De politica actuală a guvernului federal sînt mulţumiţi doar 23 la sută dintre est-germani (în vest 26 %).

Responsabilul guvernamental, Carsten Schneider, a comentat toate aceste date într-un interviu acordat televiziunii publice (ARD), afirmînd:

„Vom lupta ca populaţia să se identifice mai puternic, cu democraţia şi mai ales cu instituţiile ei. Încrederea în instituţii trebuie refăcută”.

Tot Schneider a arătat că în pofida unor probleme evidente, marea majoritate a populaţiei este mulţumită de împlinirea speranţelor legate unificarea celor două Germanii.

Într-un alt interviu, Schneider a explicat că nemulțumirea multor est-germani față de democrația din Germania este legată de marele stres social din ultimii doi ani, cum ar fi restricţiile din cauza coronapandemiei şi temerile privind periclitarea existenţei din cauza crizei energetice.

 
Corespondentul RFI la Berlin, William Totok