Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Bulgaria: compromis pro-occidental, opțiunea pro-rusă sau noi alegeri

borissov_bulgaria.jpg

Boyko Borissov pare să fie învingătorul ultimului scrutin din Bulgaria, dar revenirea la stabilitate politică în această țară pare puțin probabilă
Sursa imaginii: 
Nikolay DOYCHINOV / AFP via France24

Partidul conservator al fostului prim-ministru Boyko Borissov se clasează pe primul loc în alegerile din Bulgaria, potrivit datelor parțiale. Dar încă nu este clar dacă fosta gardă de corp a ex-liderului comunist Todor Jivkov  va putea să și formeze un guvern, câtă vreme partidul său, GERB, este cotat cu doar 25% din voturile exprimate. Instabilitatea politică pare să se mențină în țara de la sud de Dunăre.

Pentru a patra oară în ultimul an și jumătate, vecinii bulgari au fost chemați la urne, în încercarea de a găsi o soluție stabilă de guvernare. De data aceasta, alegerile l-au plasat în prima poziție pe Boyko Borissov, cu al său partid GERB, parte a familiei europene PPE.

Reputația sa nu este deloc una bună, după ce a guvernat Bulgaria, cu unele mici intermitențe, din 2009 până în 2021. Acuzațiile de corupție s-au ținut lanț, iar bulgarii au ieșit în mai multe rânduri în stradă pentru a protesta contra "mafiei politice" și "statului capturat".

În privința Rusiei, Borissov a avut mereu o atitudine ambiguă – a refuzat constituirea unei flote comune NATO la Marea Neagră, alături de România și Turcia, la propunerea Bucureștiului. Și a menținut relații strânse cu companiile rusești furnizoare de resurse energetice.

Acum, cu invazia rusă asupra Ucrainei, Borissov a insistat pe discursul atlantist. Între timp, Bulgaria, sub conducerea guvernului dominat de partidul reformist "Continuăm Schimbarea" a reușit să inaugureze o nouă conductă de gaz, care face legătura cu Grecia și, spre nord, cu România.

Bulgaria a făcut astfel un pas important pentru a scăpa de dependența energetic față de Rusia.

Dar care sunt opțiunile lui Borissov, virtual câștigător al alegerilor de duminică, însă departe de majoritatea absolută?

Realizarea unei coaliții se poate dovedi o misiune complicată într-un peisaj politic extrem de fragmentat.

O variantă ar fi o alianță pro-UE și pro-NATO, alături de formațiunea reformistă "Continuăm schimbarea", condusă de fostul prim-ministru Kiril Petkov, clasat virtual pe locul al doilea, cu aproximativ 20% din voturi.  Lor li s-ar putea adăuga "Bulgaria Democrată", un partid anticorupție care ar obține un scor de circa circa 8%.

 

”Cea mai necinstită persoană pe care o cunosc”

Să nu uităm că guvernul lui Kiril Petkov, susținut de o coaliție heteroclită, din care nu au lipsit socialiștii și naționaliștii rapsodului Slavi Trifonov, s-a dovedit foarte ferm în ceea ce privește Rusia. Numeroși angajați ai ambasadei ruse la Sofia au fost expulzați, sub acuzații de spionaj. Și, așa cum am amintit, a fost finalizată, după nesfârșite amânări, o conexiune gaziferă cu rol strategic, care aduce în regiune resursele din Azerbaidjan. 

Oficial, coaliția s-a prăbușit prin pierderea sprijinului naționaliștilor, nemulțumiți de acordul cu Macedonia de Nord, ce a deschis calea negocierilor de aderare la UE pentru această fostă republică iugoslavă. Însă mulți au văzut mâna lungă a Rusiei în căderea guvernului Petkov.

Naționaliștii sunt deschis de partea Rusiei, care are numeroși simpatizanți și în rândul socialiștilor. De asemenea, există o facțiune pro-rusă și în GERB, partidul lui Borissov.

Problema este că cele două partide reformiste îl văd pe Borissov ca pe un simbol al corupției și este puțin probabil să poată lucra cu GERB.

Fostul premier Petkov l-a calificat pe Borissov drept „cea mai necinstită persoană pe care o cunosc" și a condiționat conlucrarea cu GERB de retragerea acestuia  din politică.

Partidele reformiste se tem că reputația lor ar putea fi distrusă prin colaborarea cu GERB.

Cealaltă variantă pentru Borissov ar fi o combinația "Mișcarea pentru Drepturi și Libertăți", partidul etnic turc, care este pe cale să câștige aproximativ 14% din voturi, însă a cărui reputație de corupție o eclipsează chiar și pe cea a GERB, observă jurnaliștii de la Politico.

De fapt, protestele anti-mafie din 2020 au fost declanșate în principal de legăturile lui Borissov cu lideri ai partidului turc.

Restul voturilor ar putea veni din partea formațiunii declarat pro-ruse și anti-ocidentale "Renașterea", cotată cu aproximativ 10% din voturi.

Totuși, o astfel de combinație i-ar distruge lui Borissov și ultima fărâmă de credibilitate la Bruxelles și Washington.

Iar dacă Borissov nu reușește să iasă din impas, președintele Rumen Radev nu va avea decât să numească un alt guvern interimar și să convoace ... noi alegeri.

 

Ascultați rubrica ”Eurocronica”, cu Ovidiu Nahoi, în fiecare zi, de luni până vineri, de la 8.45 și în reluare duminica, de la 15.00, numai la RFI România

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica