Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fenechiu: Nu vom aștepta opinia Comisiei de la Veneția pe legile justiției, dar vom ține cont

Daniel Fenechiu Comisie Venetia legi justitie.jpg

Daniel Fenechiu: Majoritatea modificărilor la legile justiției au fost discutate cu Comisia Europeană
Daniel Fenechiu: Majoritatea modificărilor la legile justiției au fost discutate cu Comisia Europeană
Sursa imaginii: 
Facebook/Daniel Fenechiu

Nu este normal ca Parlamentul să aștepte până în luna decembrie opinia Comisiei de la Veneția asupra legilor justiției, declară la RFI liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu. El precizează că ulterior opiniei, ”se poate interveni printr-o modificare legislativă și toate sunt bune și frumoase”. Comisia de la Veneția a anunțat că va emite în luna decembrie o opinie asupra legilor justiției în varianta Predoiu, proiecte care se află acum într-o comisie specială din Parlament. Coaliția PSD-PNL-UDMR intenționează să adopte legile justiției cât mai repede posibil.

Reporter: Veți aștepta opinia din decembrie a Comisiei de la Veneția pe legile justiției?

Daniel Fenechiu: Eu cred că nu vom aștepta, dar cred că vom ține cont. Încă înainte de intrarea în dezbatere a legilor justiției am ieșit în spațiul public, cred că am fost primul care am declarat că în opinia mea, legile justiției vor fi edictate undeva în perioada 10-15 octombrie, în raport de ce știam că sunt prioritățile lui Cătălin Predoiu, cele ale Guvernului României, în raport de discuțiile pe care le-a avut Cătălin Predoiu și cu domnul Reynders și cu doamna Jourova.

 

Reporter: Dar cum puteți ține cont de opinia Comisiei de la Veneția, dacă nu o așteptați?

Daniel Fenechiu: Toate modificările sau, mă rog, majoritatea modificărilor au fost discutate cu Uniunea Europeană, cu Comisia Europeană și sunt propuse în general de minister, urmare a consultărilor pe care Cătălin Predoiu le-a avut cu doamna Jourova și cu domnul Reynders. Pe de altă parte, un alt set de amendamente făcute la proiectele de lege vin din partea CSM-ului și ÎCCJ-ului, CSM-ul fiind garantul independenței justiției și reprezentantul sistemului judiciar. Deci din punctul ăsta de vedere, eu cred și știu că continuă dialogul între Cătălin Predoiu și Jourova și respectiv Reynders. Pe de altă parte, nu cred că este normal să așteptăm până în luna decembrie, cred că este firesc să edictăm aceste legi. Cu siguranță, va exista un atac la CCR din partea Opoziției și aici mă refer în principal la USR, iar pe de altă parte, în momentul în care Comisia de la Veneția se pronunță, în ipoteza în care constată că există vreo neconcordanță între varianta legiferată de Parlamentul României și viziunea Comisiei de la Veneția, se poate interveni printr-o modificare legislativă și toate sunt bune și frumoase.

 

Reporter: Dar de ce să vă grăbiți? De ce să nu așteptați?

Daniel Fenechiu: Păi, nu ne grăbim, a existat un proiect de timing, care a fost făcut în discuțiile cu Comisia Europeană, deci timingul edictării n-a fost stabilit arbitrar de către Guvern, de către Cătălin sau de către colegii mei din comisia specială, ci a fost un timing discutat, nu a existat nici o problemă. Faptul că Opoziția susține diverse lucruri ține de jobul Opoziției, e firesc să facă treaba respectivă, ei au fost de altfel și cei care au sesizat Comisia de la Veneția, deci din punctul ăsta de vedere, eu vă spun că e delicată problema să amânăm întotdeauna, până se pronunță cineva. Eu cred că cel mai important lucru este ca modificările care sunt făcute să fie discutate cu Comisia Europeană și dacă sunt discutate, cu siguranță și poziția Comisiei de la Veneția va fi o poziție pozitivă și va fi în sensul modificărilor, iar pe de altă parte, nu putem bloca tot procesul legislativ până în momentul în care pentru fiecare modificare efectiv primim acordul.

 
Daniel Fenechiu, despre opinia Comisiei de la Veneția pe legile justiției, care va fi emisă în decembrie