Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum își finanțează Putin războiul cu grâul pe care îl fură chiar din Ucraina (anchetă AP / PBS Frontline)

cargo_cereale.jpg

Nava siriană Laodicea (aici în strâmtoarea Bosfor, în iulie 2022) este o piesă importantă din rețeaua infracțională interstatală prin care este valorificat grâul furat din Ucraina
Sursa imaginii: 
AP Photo/Yoruk Isik

O anchetă realizată de agenția de știri Associated Press în colaborare cu organizația PBS "Frontline" demonstrează că, de la declanșarea invaziei în Ucraina, Rusia a furat din această țară până acum cereale de cel puțin 530 de milioane de dolari pe care i-a folosit pentru a-și finanța mașinăria de război.

Jurnaliștii au analizat imagini din satelit și date din comunicațiile radio ale navelor, pentru a urmări mai mult de 30 de nave care transportau cereale din zonele ocupate de Rusia din Ucraina către porturi din Turcia, Siria, Liban și alte țări. Au fost analizate documente de transport maritim, postări pe rețelele sociale și au fost intervievați fermieri, expeditori și oficiali corporativi pentru a documenta acest jaf instituționalizat.

Furtul instituționalizat coordonat de Kremlin, care continuă chiar acum, sub ochii întregii lumi și care poate fi considerat, potrivit mai multor experți, drept crimă de război, este realizat prin intermediul mai multor ”oameni de afaceri” și companii de stat din Rusia, Siria și Turcia. Mulți dintre acești afaceriști și companii se află deja sub sancțiunile impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană.

Nici unul din acești indivizi nu a răspuns interpelărilor jurnaliștilor, iar unele astfel de ”companii” și-au șters site-urile web după ce au aflat că jurnaliștii vor să le pună întrebări.

 

 

 

Metode bine cunoscute

Pentru a camufla operațiunile, grâul furat este în unele cazuri încărcat în porturi pe nave de mici dimensiuni și dus în larg, acolo unde este transferat pe nave cargo de mari dimensiuni, cum ar fi ”Laodicea”, care aparține companiei navale de stat a Siriei  Syriamar Shipping Ltd, care apoi îl transportă în porturi din Turcia, Siria, Liban etc

Se falsifică declarații vamale, se amestecă marfa furată cu marfa legală, pentru a i se pierde urma (după binecunoscutele metode NKVD și KGB, preluate cu succes de regimurile comuniste din întreaga lume, inclusiv de cel din România - n.red.)

Există indicii că unul din beneficiarii direcți ai grâului furat din Ucraina este chiar guvernul Turciei. Realizatorii anchetei jurnalistice au identificat navele Mikhail Nenashev, Laodicea și Souria care au făcut mai multe transporturi între Ucraina și Turcia unde au descărcat cereale în silozuri ale companiei Turkish Grain Board, companie de stat care se ocupă cu importul și exportul de cereale și alte produse agricole. Serviciul de presă al companiei turcești nu a răspuns la nici un email trimis de jurnaliștii AP și Frontline.

În tot acest timp armata rusă continuă să atace cu artileria ferme, silozuri de grâu și infrastructură portuară din zonele sub control ucrainean, pentru a distruge resursele alimentare, a crește prețurile la nivel internațional și a reduce la maximum capacitatea de export a Ucrainei, cunoscută până acum ca un grânar al Europei, subliniază AP.

"Fermierii din regiunile ocupate sunt forțați să-și vândă recoltele companiilor controlate de ruși la prețuri de nimic. Celor care refuză, rușii pur și simplu le iau cerealele", declară Ivan Fedorov, primarul orașului Melitopol, citat de AP.

"Este jaf, dar de asemenea este și o infracțiune conform dreptului internațional umanitar", a declarat David Crane, fost procuror șef al Curții Speciale ONU pentru Sierra Leone.

 

Mai multe mărturii, imagini din satelit și detalii ale anchetei aici și aici