Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Realități paralele: Lavrov afirmă că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor lumii dau dreptate Rusiei, numai că... nu au ”curaj” să recunoască (!)

sergei_lavrov.jpg

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov
Sursa imaginii: 
JEAN-CHRISTOPHE BOTT / POOL / AFP

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a afirmat marţi că "majoritatea zdrobitoare" a ţărilor dau dreptate Rusiei pentru că a recunoscut rezultatele pseudo-referendumurilor din patru teritorii ucrainene parţial ocupate şi ulterior le-a anexat, dar nu îndrăznesc să o spună, transmite agenția spaniolă EFE, citată de Agerpres.

Șeful diplomaţiei ruse ignoră condamnarea cvasitotală exprimată de comunitatea internaţională, în condițiile în care aproape toate țările lumii, inclusiv parteneri tradiţionali ai Rusiei, precum China, India, Kazahstan, Azerbaidjan, Turcia şi Serbia, au anunțat că nu vor recunoaşte anexările ilegale, comentează EFE.

"O majoritate zdrobitoare de ţări - şi vă garantez acest lucru - înţelege perfect că avem dreptate", a declarat marți Lavrov în plenul Consiliului Federaţiei (camera superioară a parlamentului rus), unde a prezentat documentele de anexare a regiunilor ucrainene Lugansk, Doneţk, Zaporojie şi Herson.

"Nu toată lumea are curaj şi nici forţă să vorbească obiectiv şi direct despre aceasta", a afirmat Lavrov, care s-a declarat "convins că adevărul va învinge". ''Desigur, ar fi mai adecvat ca toate ţările lumii să recunoască noua realitate, care a fost inevitabilă'', a adăugat el.

Lavrov a susţinut din nou teza conform căreia "un mare număr de instrumente juridice, inclusiv referiri la Carta ONU, consacră principiile egalităţii şi autodeterminării popoarelor" şi a susţinut că adminstraţia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, dar şi cea a predecesorului acestuia, Petro Poroşenko, "nu au respectat aceste criterii".

"Acum se aplică un scenariu dictat chiar de viaţa însăşi, care se bazează pe voinţa liberă a persoanelor", a afirmat el.