Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Se mai demolează Cathedral Plaza? Dan Trifu: Sunt niște lucruri pe care nu le înțelegem din partea instanței

id199339_inquam_photos_octav_ganea.jpg

Cathedral Plaza
Sursa imaginii: 
Inquam Photos / Octav Ganea

Proprietarii Cathedral Plaza încearcă să tragă de timp pentru a amâna demolarea clădirii de lângă Catedrala Sfântul Iosif. Iată ce spune la RFI vicepreședintele fundației Eco-Civica Dan Trifu, după ce Tribunalul Capitalei a suspendat dispoziția dată în acest sens de primarul Nicușor Dan. Proprietarii clădirii anunță de asemenea că au depus o plângere penală pe numele primarului general.

Dan Trifu spune că decizia Tribunalului Capitalei ar putea amâna demolarea turnului de birouri Cathedral Plaza, dar e optimist că destructurarea clădirii va avea loc mai devreme sau mai târziu:

”Este un demers, hai să spunem, așteptat din partea noastră și a celor care am militat pentru demolarea acelui imobil. Faptul că au atacat decizia de demolare a primarului general bănuiam că se va întâmpla lucrul ăsta. Mai surprinzător este faptul că Tribunalul București a dispus suspendarea dispoziției primarului, de fapt, punerea în executare a dispoziției, atâta timp cât există o autorizație de demolare definitivă și o dispoziție clară a instanței ca primarul general să demoleze respectiva clădire. Sunt niște lucruri pe care nu le înțelegem din partea instanței. Acum, pe rol, suntem și noi parte, mai există un dosar în care proprietarul cere intrarea în legalitate. Trebuia acțiunea respinsă din start, atâta timp cât tu ai dispoziție de demolare, prin care primarul general este obligat să ducă la îndeplinire, cum să-ți mai dau eu ție intrare în legalitate? Sunt niște influențe ale acestor grupuri asupra deciziilor instanței, care ne îngrijorează (...). Sunt șanse la fel de mari să fie demolată. Oricum, ea ar fi trebuit să fie demolată până acum de ceilalți primari, de Sorin Oprescu care se odihnește bine mersi în Grecia pentru astfel de abuzuri, de doamna Firea care nu a pus în aplicare”.

El precizează că ”faptul că e suspendat asta nu înseamnă că au anulat decizia respectivă, nu, nici vorbă. Problema e că va dura și acest proces, probabil vor avea pârghiile necesare să-l lungească iarăși ani de zile, până când o instanță, în speță Curtea de Apel, se va pronunța definitiv asupra acestei dispoziții de demolare”.