Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Nicu Popescu: Este necesară fortificarea parteneriatului cu NATO

310920910_437018181753403_8911283418029360660_n.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Nicu Popescu

Republica Moldova își dorește relații consolidate cu NATO, dar și cu statele partenere în domeniul securității, în contextul regional complicat, a declarat ministrul moldovean de Externe Nicu Popescu, la o conferință de presă cu ministrul pentru Europa al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Leo Docherty, aflat într-o vizită la Chișinău. Totodată, vicepremierul a menționat că fortificarea relațiilor cu țările care sprijină independența, libertatea și  democrația, dar și integritatea teritorială a Republicii Moldova este un obiectiv-cheie. 

Potrivit ministrului moldovean de Externe, trăim într-o regiune mult mai periculoasă decât ne puteam imagina acum un an. Iată de ce R.Moldova are nevoie de capacități moderne de apărare a securității. ”Pentru R.Moldova, pentru cetățenii moldoveni este important să fie și să se simtă protejați. Pentru aceasta avem nevoie de capacități moderne de apărare a securității statului nostru în multiple domenii: militar, cibernetic, economic. Acest lucru presupune fortificarea parteneriatelor noastre cu Marea Britanie, dar și alte state și organizații, avem parteneriate în domeniul apărării și cu SUA și cu UE și avem parteneriat cu NATO de mult timp, în baza planuri de acțiuni inițiate în 2006”.

”Republica Moldova are nevoie de fortificarea acestor parteneriate în continuare și această fortificare este un obiectiv cheie pentru țara noastră și aceste parteneriate vor continua și se vor intensifica, aceste parteneriate vor fi transparente”, a mai punctat Popescu.

Trebuie spus că, vicepremierul Nicu Popescu a avut o întrevedere cu ministrul pentru Europa al Marii Britanii, Leo Docherty, aflat într-o vizită ”care reconfirmă susținerea fermă pentru Republica Moldova, orientată spre agenda de reforme strategice implementate de către autorități pe calea de modernizării europene și contribuția la securitatea regională”.

Ministrul Nicu Popescu a discutat cu ministrul britanic sprijinul neclintit pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. Republica Moldova și Marea Britanie au condamnat cu fermitate anexarea unor regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a forțelor militare ruse, ca urmare a războiului injust împotriva Ucrainei. ”Am spus clar și cu această ocazie: Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene, acestea aparținând Ucrainei”.

De asemenea, oficialii au vorbit despre liberalizarea exporturilor noastre spre Regatul Unit pentru fructe și legume: mere, prune, struguri, cireșe, suc, tomate și usturoi, această măsură ajutându-i pe fermierii moldoveni să-și vândă marfa.  

Diplomații au stabilit să fortifice în continuare dialogul politic și despre reforme, politică externă, securitate, justiție, cooperare comercial-economică, socială, științifică și culturală în beneficiul cetățenilor ambelor state. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre demersul R.Moldova privind consolidarea relațiilor cu NATO