Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cum se explică înfrângerile umilitoare suferite de ruși? „Putin s-a implicat direct în deciziile de pe teren”

putin.jpg

Președintele rus Vladimir Putin
Sursa imaginii: 
AP/Pool Sputnik Kremlin/Grigory Sysoyev

Ucrainienii își continuă ofensiva și, după recucerirea Harkovului, par să aibă succes și în Herson. Zeci de kiliometri ar fi avansat tancurile Kievului într-o singură zi. Deși Kievul nu a oferit detalii oficiale, surse rusești au recunoscut că tancurile ucrainene au recucerit mai multe sate în această regiune care se află teoretic sub incidența deciziei Rusiei de anexare. În acest context, un general rus a vorbit despre minciunile care merg de sus în jos în armata rusă care continuă să bată în retragere, în timp ce tot mai multe voci se întreabă dacă Putin nu va recurge la armele nucleare pentru a apăra ceea ce el numește noile teritorii ruseși, anexate din Ucraina. RFI a discutat despre toate aceste informații cu analistul militar Claudiu Degeratu.

Claudiu Degeratu: Cred că este și o problemă de strategie. Sunt deficiențe mari și în modul în care Vladimir Putin a înțeles să se implice în deciziile de pe teren, face acest micromanagement și intră în decizia militară când nu ar fi trebuit să intre. După aceea sunt deficiențele structurale din armata rusă, care au fost devoalate în ultimele luni. Calitatea forței combative sau a luptătorilor lasă mult de dorit. Nu există rezerve. Logistica funcționează cu mari sincope. Ați văzut că au fost și înlocuiri la nivelul ministerului Apărării rus a responsabilului care se ocupa de logistică. Există un cumul de factori la care se adaugă cel care este cel mai important, moralul, dorința de a lupta a forțelor ruse care nu mai există. Acest moral este prăbușit. Asta se observă și din spațiul mediatic rus, acolo unde în mod normal ar fi trebuit să existe o disciplină a comunicării, așa cum o trata Vladimir Putin. În realitate, avem deja mai multe voci contradictorii cu vini aruncate reciproc asupra unor reciproc asupra unor responsabili din ministerul Apărării. Este un moment foarte greu pentru armata rusă.

Rep: Cel puțin teoretic, Herson face parte din ceea ce Putin numește noile teritorii rusești, anexate din Ucraina. Înțelegem de la Kremlin că ar urma să se decidă tot prin intermediul unor referendumuri dacă Rusia va anexa în întregime Herson sau doar anumite zone din această regiune. Credeți că se mărește pericolul folosirii armelor nucleare tactice împotriva ucrainenilor? Aceasta ar fi ultima soluție a lui Putin, umilit în ultimele săptămâni în Ucraina de avansul ucrainean...

CD: Cred că șansele sunt destul de scăzute să fie folosită arma nucleară tactică în actualele condiții. Cred că amenințarea cu recursul la arme nucleare tactice este o încercare, o strategie care să pună presiune mai mult pe Europa de vest, pe aliați, care sunt mai sensibili la acest tip de propagandă.

Rep: Putem puncta aici o declarație a generalului american în retragere David Petrus, fost șef al CIA. „NATO ar elimina toate trupele rusești din Ucraina și din Marea Neagră dacă Rusia ar folosi arme nucleare.”, a spus acest general în retragere renumit din armata americană. Argumentul ar fi că radioactivitatea ar afecta ulterior state din NATO. Cum apreciați această reacție?

CD: Reacția fostului general ține cont de linia oficială a administrației americane, care și-a stabilit ca tip de abordare în cazul unei lovituri nucleare folosirea unor măsuri convenționale, nu nucleare, nu în oglindă. Ci măsuri convenționale, prin distrugerea cu arme convenționale a forțelor rusești. E greu de controlat un nor radioactiv. Este foarte greu de controlat, dacă nu cumva acest nor va merge inclusiv spre trupele rusești sau spre populația civilă.

Rep: Pe finalul dialogului nostru aș vrea să subliniem că și Kremlinul ezită. Iar dumneavoastră spuneți că șansele sunt mici ca să se apeleze la acest scenariu având în vedere urmările și militare și diplomatice. Rusia ar putea pierde susținerea unor aliați destul de importanți, primul fiind China.

CD: Așa este.

Ascultă:

 
Analistul militar Claudiu Degeratu, despre înfrângerile rușilor în Ucraina