Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Acordul de parteneriat cu UE pentru perioada 2021-2027: Fonduri de 31 miliarde euro pentru România

cetatea_alba_carolina_alba_iulia.jpg

Vedere dinspre exterior a porţii întâi a Cetăţii Alba Carolina, Alba Iulia, acolo unde se desfășoară astăzi ceremonia de inaugurare a Acordului european de parteneriat cu România pentru perioada 2021-2027
Sursa imaginii: 
wikipedia.org

Astăzi la Alba Iulia, în prezența comisarului european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira și a premierului Nicolae Ciucă, are loc ceremonia de inaugurare a Acordului de parteneriat cu România pentru perioada 2021-2027.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a anunţat că prin acest acord România va benefecia de fonduri europene de 31 de miliarde de euro, bani care vor fi investiți în principal „în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat”, potrivit Agerpres.

„Valorificăm oportunităţile oferite de resursele europene atât prin exerciţiul bugetar precedent, cât şi prin noul cadru multianual (...) Cele 31 de miliarde de euro fonduri europene de care vom beneficia prin politica de coeziune vor însemna un salt uriaş pentru dezvoltarea României. Acesta va fi transpus în sprijin pentru o viaţă mai bună pentru cetăţenii noştri, investiţii în sănătate, în mediul de afaceri şi pentru un mediu mai curat”, a declarat Ciucă marți, la Palatul Victoria, potrivit sursei citate.

Astăzi și mâine comisarul european pentru coeziune și reforme, Elisa Ferreira, se va afla la Alba Iulia și la Petrila, unde se va întâlni cu prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, cu ministrul investițiilor și proiectelor europene, Marcel-Ioan Boloș, precum și ”cu alți actori naționali, regionali și locali implicați în politica de coeziune cu privire la prioritățile României pentru noua perioadă de finanțare”, după cum informează un comunicat al Comisiei Europene.

O conferință de presă privind lansarea acordului de parteneriat va avea loc la 5 octombrie, începând cu ora 15:30, în Sala Unirii de la Cetatea Albă Carolina din Alba Iulia.

Programul comisarului Ferreira în Alba Iulia va continua cu vizitarea unor proiecte finanțate în cadrul politicii de coeziune: lucrările de renovare și noul echipament ale spitalului local de urgență și producătorul de ceramice IPEC SA.

La 6 octombrie, comisarul Ferreira se va deplasa la Petroșani și Petrila, unde va vizita proiecte finanțate de UE, precum mina din Petrila și școala primară și secundară locală.

O întâlnire cu studenți, antreprenori, mineri și reprezentanți ai ONG-urilor va avea loc în Aula Magna, pe Strada Universității din Petroșani, la ora 10:30, urmată de o conferință de presă.